Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цените на луксозните жилища в големите градове намаляха
В понеделник излезе поредния доклад на компанията "Найт Франк", за състоянието на цените на пазара на луксозни недвижими имоти по света.

 

В доклада са представени данни за цените на луксозните имоти в 56 големи града. Следейки динамиката на цените, експертите отбелязват, че по принцип цените на луксозните жилища по света са намалели с 5,5%. За втора поредна година най-скъпи са луксозните жилища в Княжество Монако, следват тези в Лондон и Париж.

 

През 2009 година богатите хора са се отдръпнали от покупките на луксозни имоти, страхувайки се от по-сериозни финансови смущения по време на криза. Поради тази причина, цените на жилищата в елитните предградия, по крайбрежието и ски курортите намаляха с почти 12%. Най-забележим спад се наблюдава в Дубай, в западната част на Алгарве, в Палма де Майорка и Дъблин. Цените в тези градове намаляха с 22%.

 

В Китай, благодарение на бързото излизане на икономиката от рецесия, цените показват леко увеличение с 0,4%. Положителни резултати се наблюдават и в Сингапур, Джакарта и Хонг Конг. Цената на елитни жилища в Шанхай, в сравнение с миналата година скочиха с рекордните 52%, като метрополията е на 13 място в света по цени на недвижимите имоти в луксозния клас.

 

Цените на недвижимите имоти в Пекин се увеличиха с 47%. В Хонг Конг, увеличението е малко по-ниско-41%.

 

Миналата година в Монако, където живеят известни личности, като шампионът от Формула 1 Дженсън Бътън или милиардерът Филип Грийн, цените са паднали с 15%. Пазара на луксозни жилища в Лондон се развиваше активно, поради слабостта на националната валута и спада на цените. Тези фактори провокираха купувачите да купуват, а това доведе до недостиг на предлагане.

 

В САЩ и Канада, стойността на жилищата в елитните класове също падна. Най-малко само със 7,7% паднаха цените в Сан Франциско. Най-голям спад на цените бе наблюдаван в Карибския регион на САЩ, където цените паднаха с 13%.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии