Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цените на имотите във Варна се задържат стабилни през първото тримесечие на 2010 г

 


Пазарът на недвижими имоти във Варна през първото тримесечие на 2010 г., може да се каже, че се развива успешно, тъй като средната активност на пазара е с около 35-40% по-висока в сравнение със същия период на 2009 г., който се счита за най-тежкия период за имотния пазар в България.

 

Март донесе по-голяма активност на пазара и сделките отбелязаха рекорден брой от началото на кризата и ръст от 50% спрямо средните нива за последните десет месеца.

 

Активността на пазара за градски имоти във Варна остава непроменена спрямо последната половин година и цените на имотите на база сключени сделки се запазват стабилни. Към настоящия момент сделки се сключват предимно  за луксозни имоти или много евтини имоти, като основното изискване на купувачите е да са на изгодни цени.

 

Наблюдава се успокоение на пазара и преодоляване на първоначалния шок, коментират брокери. През първото тримесечие на 2010 г. цените на имотите във Варна на база сключени сделки остават непроменени от последното тримесечие на 2009 г.

 

Във Варна цените на градските имоти остават стабилни, но интересът към тях е сравнително слаб. Средната офертна цена на кв.м във Варна е около 900 евро, което прави имотите в града по-скъпи от очакваните от купувачите и пазарът на градски имоти в морската столица продължава да има по-ниска активност.

 

При наемите във Варна се наблюдава спад от 30% в цените на сключените сделки спрямо първото тримесечие на 2009 г. и спад от 27% спрямо последното тримесечие на 2009 г. Средната цена, на която се осъществяват наемните отношения за новопостроен апартамент с една спалня за първото тримесечие е 380 евро, като до сключване на сделки се стига до допълнително предоговаряне на цената, докато през 2009 г. средната наемна цена е била 540 евро.

 

Поради свития наемен пазар наемодателите често са склонни да отдават своите имоти и за по-кратък период (1-3 месеца). Чуждестранни и български клиенти от вътрешността на страната вече активно търсят жилища под наем за летния период в комплекс "Златни пясъци" и в топ центъра на Варна.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии