Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цени на наемите през първото полугодие на 2009 година


Въпреки бума в строителството на големи търговски центрове през последните няколко години, наемните нива на главните търговски улици остават по-високи.

В края на юни най-високите месечни наеми на търговски обекти на централните улици, са се плащали в София - между 30 и 68 евро за кв.м. и Варна-между 30 и 70 евро на кв.м. В челната тройка е и Велико Търново.

В останалите по-големи градове наемите на търговски площи на централните улици са съответно:

Пловдив: 25-50 евро за кв.м,
Бургас и Русе: 20-40 евро за кв.м,
Стара Загора: 15-35 кв.м,
Благоевград:  20-50 евро за кв. м,
Добрич: 15-35 евро за кв.м.
Наемите в търговките центрове са най-високи отново в столицата–12-45 евро за кв.м, във Варна–8-40 евро за кв.м, и в Русе–10-35 евро за кв.м.
 
В Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора месечните наеми в моловете се движат между 10 и 35 евро за кв.м. До края на годината, поради ускорения ръст на свободните търговски площи се очаква  наемите да се понижат още.
 
Най-малко се очаква да бъде намалението в търговските центрове с добра локация, отлично управление и добра концепция.
 
Доходността на имотите в сегмента средно за страната е 10.86%, като за София стойността е 9.58%, за  Варна-13.89%, Пловдив-8.65%, а в Стара Загора–6.58%.
 
Все по-трудно се отдават под наем търговските площи в курортните зони. Там, по всяка вероятност, дисбалансът между предлагане и търсене ще се увеличи.
 
Търсят се „реални“ обекти, които да се ползват веднага. Строителните фирми, които до миналата година не предлагаха за продажба търговски обекти, а ги планираха основно за рентиерство, в момента вече оферират такива, и то на цени, близки до тези на жилищните площи.

През първата половина на 2009 г. общата отдаваема площ в обекти тип „търговски центрове и молове” се е увеличила с 50 000 кв. м (“Бургас Плаза” и Мол - Пловдив) и достига 220 000 кв. м. Наемните нива в София паднаха до 41 евро/кв. м за магазин в търговски център и 100 евро/кв. м за обект на централна търговска улица.
През  2010 - 2012 г. се очаква нови 706 хил.кв. м да допълнят пазара на отдаваема търговска площ, като някои от проектите вероятно ще бъдат завършени по-късно от първоначално обявените дати.
 
 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии