Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Царемония в Боянската църква

На церемония в двора на Боянската църква официално бе обявено завършването на реставрационните дейности на стенописите и откриването на нова дарителска плоча.

Уникалният паметник на българската култура – Боянската църква „Св. Никола и Св. Пантелеймон” е първия обект, който беше избран за възстановяване от инициативата „Вечните сгради на България”. Нейната цел е подпомагане, възстановяване и съхранение на паметници на културата и обекти с важно историческо значение.

В  церемонията  участваха  проф. Стефан Данаилов, министър на културата, проф. Божидар Димитров, Директор на Националния исторически музей, Председател на Националния съвет по опазване паметниците на културата, проф. Григорий Григоров, Декан на факултета по реставрация в Националната художествена академия, Ръководител на колектива, извършващ реставрационните дейности в Боянската църква, г-жа Венета Кръстева, Управител на в-к  „Строителство Градът”, организатор на Национален конкурс „Сграда на годината”, г-жа Боряна Радева, Главен мениджър на Евромаркет Груп, Председател на фондация „Етерна” и  дарители.


„Изключително съм горд от това добро, което се случва днес –приключването на дейностите по реставрацията на стенописите в Боянската църква”, каза министърът на културата проф. Стефан Данаилов, при откриването на новата дарителска плоча. Той отправи благодарността си към организаторите и дарителите, като изрази надеждата си за още много поводи за подобни събития.

„Щастлив съм, че днес можем да обявим цялостното завършване на този уникален паметник на културата – Боянската църква, станало възможно благодарение на щедрото съдействие и спонсорство на


фондация “Етерна” и многото дарители”, заяви проф. Божидар Димитров по време на церемонията. Той  изрази своята убеденост, че  реставрационните дейности на Боянската църква са отлични и през следващите 50 -100 години тя няма да се наложи да бъде ремонтирана.  

По време на церемонията, г-жа Венета Кръстева, управител на в-к  „Строителство Градът” и организатор на Национален конкурс „Сграда на годината” благодари на всички, включили се в благородната кауза.

Инициативата „Вечните сгради на България” беше обявена през 2005 г., в рамките на националния конкурс „Сграда на годината”, от неговите организатори, генералният спонсор „Евромаркет кънстракшън” АД и фондация „Етерна”.  Над 60 компании, медии, представители на предприемаческите, обществените и културните среди, се включиха в благородното дарителско дело,  което позволи да бъдат напълно възстановени шедьоврите на европейската средновековна живопис и архитектура.  В хода на реставрационните дейности (2006 г. – 2008 г.) беше направено и забележително откритие с разчитането на името на художника – българският зограф Василий.

Храмът е сред малкото съхранени средновековни паметници, свидетелство за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство в европейското културно пространство. Боянската църква е паметник на културата от национално и световно значение, а през 1979 г.  е вписана под номер 42 в листата на ЮНЕСКО.  


 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии