Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Бургас: Стотици строежи в Ченгене скеле не подлежат на узаконяване

Стотици незаконно изградени през годините къщи в т.нар. Рибарско селище в залива Ченегене скеле не подлежат на никакво узаконяване. Това е видно от постановените откази на Главния архитект на Община Бургас, индивидуално за всеки незаконен строеж. Те ще бъдат премахнати в най-скоро време, а процедурата за това е вече към своя край. Тя е започнала още през 2005 г., когато Община Бургас е предала на РДНСК списък със сгради изградени без строителни документи в този район. Голяма част от сградите са строени върху заграбени общински и държавни земи и горски фонд.

В тази връзка ДНСК е издала заповеди за премахване на 257 строежа от Рибарското селище. Почти за всичките 257 обекта заповедите са обжалвани от собствениците пред Административния съд в Бургас и ВАС. Повечето предписания на инспекцията са потвърдени и обектите подлежат безусловно на събаряне. РДСНК е започнала осъществяване на дейностите по процедурата - посещения на място, описване актуалното състояние на строежа, има ли доброволно изпълнение на предписанията за събаряне и т.н. Цялата информация се изпраща до ДНСК, откъдето трябва да бъде определена конкретна дата и час за изпълнение на принудителното събаряне. То ще бъде извършено от фирма, избрана по ЗОП.
 

Собствениците ще бъдат уведомени колко ще струва събарянето, а средствата ще бъдат събирани по надлежен ред от Агенцията за Държавни Вземания. РДСНК взима отношение само по строежите-т.е. масивните постройки. Бунгала, бараки и дървени постройки, които имат характер на временни обекти са от компетенцията на Община Бургас, която ще се произнесе за тяхната съдба.
 

В хода на проверките е установено, че прилежащите комуникаци–ВиК и електроснабдяване до всяка една къща, също са изградени без строителни книжа. ВиК например има един общ водомер за цялото селище. Във всяка заповед за премахване е указано да бъде прекъснато и водоснабдяването. Единственият доставчик на електроенергия-ЕВН отдавна е алармирана от РДСНК за съществуващия проблем. Доколкото знаем, ЕВН е решила да прекъсне електричеството на незаконното селище на 8-ми декември. Датата е определена от фирмата и РДНСК няма никакво отношение по това мероприятие.
 

Промяна в политиката по премахване на незаконните обекти няма. Поради тромавата административна машина, повече от 4 години се налага да се чака точния момент за събарянето.
 

Според политиката на Община Бургас са направени постъпки за образуване на законно селище с рибарски статут, около изградения канал и рибарски пристан в Ченегене скеле. Това е залегнало и в новия проект за ОУП на града. Няма как обаче, според тези единствено възможни процедури, да бъдат узаконени съществуващите строежи, правени през годините в нарушение на законите на Република България. Законът забранява изменение на Устройствени планове, с включване в тях на вече реализирано незаконно строителство.

 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии