Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Брокери прогнозират нов бум в предлагането на имоти

Няколко тенденции, очертали се на пазара на недвижими имоти през 2007 г., ще определят цените и предлагането и през настоящата. Една от тях е бумът в строителството на ваканционни апартаменти по Черноморието, голяма част от които ще бъдат завършени през 2008 г., твърдят брокери.
В този сегмент предлагането все по-осезаемо ще изпреварва търсенето. В райони като Слънчев бряг, където вече има пренасищане, може да се очаква и спад на цените, прогнозират от агенцията за недвижими имоти “Форос“.

През тази година ще се задълбочи и започналата диференциация на пазара, смятат от друга голяма агенция у нас - ERA. Реализираните обекти показват все по-голямата разлика между имотите, определяни като “висок клас“, и останалите.

Едните са проектирани и изградени с цялостна концепция за високо качество, разположени са на първа линия до морето, в близост до летище, с добра инфраструктура в района, докато другите са далече от море, на неподходящо място и не се отличават от традиционна жилищна сграда.

Все по-голям дял от клиентите умело разпознават имотите с висока норма на заетост. Това са обикновено комплекси от затворен тип, с добра прилежаща инфраструктура, с предлагане на допълнителни услуги и сключен договор с голям туроператор.

Единствено при този клас имоти може да се наблюдава известен темп на повишаване на цените, който дори да достигне 10-15%, както и на нормата на възвращаемост, смятат от ERA.

Основните играчи на пазара отново ще бъдат руски граждани, но от агенцията очакват и нови купувачи от Испания, Дания и Чехия. След 2-3 години вероятно и германците ще започнат да купуват имоти у нас, прогнозират от “Форос“.

При жилищните имоти брокерите не очакват големи промени през 2008 г. Със сигурност има сделки, които се реализират на по-високи от пазарните си стойности, заяви управителят на “Форос“ Добромир Ганев.

Въпреки това той не смята, че цените ще започнат да падат. Пазарът няма да се измени коренно по отношение на цените, е мнението и на мениджъра продажби на “Би Джи Пи сървисис“ Недко Недев. Според него може да има леко поскъпване. То обаче ще бъде обусловено по-скоро на факта, че повечето жилища, които ще се предлагат, ще са със степен на завършеност Акт 14 или по-висока.

Прогнозата на Би Джи Пи за 2008 г. е, че доста собственици ще започнат да продават вече готови жилища, които са купували преди година-две с инвестиционна цел. Много от тях ще са надценени, смята Недев. По думите му за имотите в по-неразвитите райони трудно ще се намират купувачи и ще се наложи да се понижат цените.

От друга страна, жилищата в много атрактивните райони ще продължат да поскъпват със стабилен процент.

От ERA прогнозират този процент да е в рамките на 10-15%. Той се обуславя от стабилния вътрешен пазар, който е тенденция за първите две години след присъединяването на една страна към европейските структури. Изборът на купувачите ще бъде насочен към качествените жилища с добро местоположение, както и към стари, но в добро състояние, с добре поддържани общи части, заявяват от ERA.

Оттам очакват най-търсените жилища през 2008 г. във Варна да са двустайните ново строителство, както и тристайни - старо или панел. Това е обусловено от покачването стандарта на живот на младите семейства и желанието на все повече родители за второ дете.

От недостиг на качествени офис площи във Варна беше белязана и изминалата 2007 г. Това обуславя и големия интерес, който ще продължи и през тази година, смятат от “Форос“. На пазара се очаква да излязат нови модерни офиси, каза Добромир Ганев. Според него третата сграда на “Бизнес парк Варна“ ще бъде заета още преди откриването й.

Много нови проекти за офис сгради ще излязат и в района на хипермаркет “Метро“. Тези локации предстои да стават все по-предпочитани за бизнеса основно заради липсата на места за паркиране в центъра. Изтеглянето на фирмите в периферните квартали ще доведе до закриване на ползваните за офиси апартаменти на високите етажи в жилищните блокове, каза Ганев.

Собствениците, отдаващи помещения на първи и втори етаж в централните части, ще трябва да инвестират средства в подобрения, за да останат на пазара.

При търговските площи, през следващата година може да станем свидетели на промяна в концепцията на някои от обявените проекти за молове във Варна, прогнозират от “Форос“.

Причина за това според управителя на агенцията е пренасищането с търговски площи. През 2007 г. станахме свидетели на откриването на първия “Пфое мол“, търговския център “Централ плаза“, както и начало на изграждането на “Варна тауърс“ и “Гранд мол“.

През пролетта на тази година предстои да бъде открит мол “Варна“. През миналата година бяха представени и проектите за още два търговски комплекса - “Галерия Варна“ и “Черно море парк“.

Засега търговските площи в центъра на Варна се задържат на стабилни нива, посочи Ганев. И през 2008 г. не се очакват сътресения на този пазар. Ако има някакво поевтиняване, то ще бъде в рамките на 5-6%, смята управителят на “Форос“.

Към края на 2007 г. наемите на квадратен метър търговска площ в идеалния център на Варна вървеше около 40 евро/кв.м. Най-скъпо е по бул. “Княз Борис І“, където цената на квадратен метър наемна търговска площ е 90 евро/кв.м. Най-евтино е в Цветния квартал - 8 евро/кв.м, сочат анализите на “Форос“.

При промишлените парцели се очаква да бъде един от най-интересните през тази година. Причината за това е очерталата се през 2007 г. тенденция за търсене от страна на румънци.

Засега, този процес е силно изразен в Русе и пограничните райони, където интересът е насочен към парцели за строеж на складове и промишлени предприятия с цел изтегляне на производства у нас.

Остава въпросителната доколко пазарът в тези райони ще може да поеме търсенето и дали то няма да се пренасочи и към региона на Варна. Другият фактор, който ще окаже влияние на този сегмент, е Общият устройствен план на града, чийто проект ще бъде обсъден в края на февруари. 

Р.М.

04-01-2008

Източник: www.Expert.bg

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии