Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Бивш кмет продал нивите на съселяните си

Цветана АТАНАСОВА

От името на 15 семейства от белослатинското село Драшан са внесени жалби до районната прокуратура в Бяла Слатина, че бившият кмет на селото Тодор Тодоров е продал техни земи чрез подправени и фалшифицирани документи. Въпреки че това е станало преди две години, истината била установена едва сега, когато собствениците си потърсили рентата от земеделската кооперация "Победа". Оказало се, че техните ниви са продадени от Тодоров чрез посредника Пламен Цонков на четири фирми - "Елана", "Инвестмън","Галавой" и Държавен поземлен фонд. Тодоров е действал в съучастие със сдъпругата си Гина Тодорова като председседател на земеделската кооперация и служителката от кметството Петя Стефанова.

Според сегашния кмет Иван Цеков и председателката на кооперацията Цветана Коцева всички документи, свързани с тази продажба, са подправени или фалшифицирани, като на тях са дописвани декари земи и местности. При проверката се оказало, че някои от подписите на собствениците са фалшифицирани. Самите те твърдят, че не са продавали земите си.

Всичко започнало през 2006 г, когато от кметството обявили, че започва изкупуване на стари лозя. С оформянето на пълномощните на хората, решили да си продадат лозята, се заемат Тодоров и Стефанова. Те нанасяли личните данни на продавачите и имота, с който искали да се разделят, а после ги карали да се подпишат. Върху това пълномощно Тодоров прибавял допънително, че собственикът продава и нивата си от еди колко си декара в еди коя си местност и слагал своя подпис и печат за заверка. Той упълномощил Пламен Цонков от Бяла Слатина да продава имотите, като се задължава да набави всички необходими документи, включително скици, данъчни оценки, решения на поземлената комисия. Хората обаче получили пари само за старите си лозя. Те и не подозирали, че с лозята са продали и хубави ниви, от които очакват рента. Такава вземат за 2007 г., но тази година разбират, че няма да получат, защото вече не притежават тези ниви.

Кметът Цеков се учудва как в общинската поземлена комисия не са се усъмнили в подправените документи, след като Цонков е извадил най-малко 100 нови скици.

Инициативен комитет от Драшан под председателството на д-р Цветко Атанасов е описал всички злоупотреби, за които според тях е виновен бившият кмет, включително и за продажбата на сградата на бившето училище "Кирил и Методий". От комитета се заканват, че ще пишат и до главния прокурор и ако не им обърнат внимание, ще се жалват в Страсбург.

 

http://www.bgsever.info/br-33_2008/stranici/str-3.htm

 


 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии