Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Бяхме една от фирмите, които създадоха пазара за недвижими имоти във Варна

Статията е част от новата рубрика на списание „ИМОТ ДНЕС” – „Успелите”: Кои са хората зад сделките с недвижимо имущество ? Кои са личностите, които създават, изграждат, управляват и печелят от имоти във Варна.Представяме на вашето внимание Аксиния Игнатова - съдружник в строителна фирма „Ай Ви Ем Билдинг” ООД.

В бизнеса с недвижими имоти е от 1994 г. – годините, в които се създават първите частни фирми и правилата на посредничеството в сферата на имотите.

 

- За всеки човек избора на това, с което ще се занимава е голямата въпросителна. Защо избрахте недвижимите имоти?

Кандидатствах „Фирмено управление” в „Икономически Университет” - Варна, но бях приета в специалност „Икономика на строителството”. Не бях запленена, но с течение на времето тази специалност ми допадна и започнах да я изучавам с интерес. Нямах никаква представа, че ще се занимавам с имоти и строителство, но в последствие така се случи, че станах част от този бизнес.

- Опишете началото.

Началото бе по-скоро интересно, отколкото трудно, защото не си давах сметка с какво се захващам. С моя колежка от Института – Галя Петрова имахме допирни точки до някои от съществуващите вече агенции за недвижими имоти. Една от тях беше агенция ”РОМЕЛ” - утвърдена вече на пазара.  И така един ден спонтанно се роди идеята за собствен бизнес и създадохме  „ГАЛЕНА” - агенция за недвижими имоти.

- За успелите хора в бизнеса се носят легенди за началния период.

Не бих казала, че съм от най-успелите, просто има още какво да се желае, но имайки предвид началото и на тези успехи се радвам.
Родена съм и израснах в  Мездра – малък град с коренно различни традиции и възможности в сравнение с Варна. Когато заживях тук усетих разликата  в мирогледа и ритъма на живот между малкия и големия град. Изградих си дори нова ценностна система. В такъв момент човек си дава сметка, че пътищата винаги са два и зависи по кой ще поемеш... е аз избрах по-трудния. Огромният ми стимул за работа, който ме е водил откакто се помня ми помогна да не се отчайвам и да вървя напред. Слабата конкуренция, когато започвахме също ни помогна. Пазара все още се изграждаше - това беше момент, в който клиентите се научаваха да използват посредническите услуги. Ние успяхме да се впишем и станахме част от този процес, бяхме една от фирмите, които  създаваха пазара за недвижими имоти във Варна.
Един интересен факт и за вашето списание: Офисът ни беше на оживен варненски булевард – „Мария Луиза” 7 и на пазара се налагаха първите частни вестници и освен имоти, започнахме да продаваме реклама за „ПОЗВЪНЕТЕ”, „Черно море” „Черноморие”, „ТРУД”, „24 часа” и т.н.

- Този факт приятно ме изненадва. Значи и вие сте били в медийния бизнес

Силно казано – просто имаше моменти, в които трябваше да оцеляваме и не се плашехме от работа. В пазара все още имаше свободни ниши и се възползвахме.

- Около 1998 г. имаше криза, пирамиди и т.н.?

Да – до този период бизнеса вървеше добре, но в един момент започна да се опорочава. Появиха се фирми, които забелязаха, че да посредничиш в сделки с имоти е печелившо занимание и започна играта – кой кого ще измами. Правеха се сделки на всяка цена, смесиха се други интереси... Не желаех да работя в подобна среда и въпреки, че бизнеса вървеше добре реших да се оттегля. Съдружничката ми започна в РОМЕЛ, а аз в нотариална кантора, където научих доста за правната страна при сделките с имоти.

- Кога се появи шанса?

През 2002 г. получих предложение от вносителя на АДИДАС за България – да намеря помещение за новия магазин във Варна. До тук добре, но условието беше магазина да се намира в търговската част на бул.”Княз Борис” между м-н „Валентина” и Хотел „Черно море” – една доста трудна задача, защото никой не се отказваше от магазин на подобно място.
След огромни усилия и благодарение на агенция „Киров”, предложихме  помещението на „Интерсервиз Узунови”, в което и до днес се помещава магазина. След  това представителите на АДИДАС потърсиха от мен съдействие по повод изпълнението на магазините.
Направих връзка с бъдещия си съдружник в „Ай ВИ Ем Билдинг” ООД – Ивайло Михайлов. Фирмата му се зае с реализирането на поръчката около АДИДАС. Тази поръчка предупредели бъдещата дейност на Ай ВИ Ем Билдинг – изпълнение на поръчки в строителството от сериозни компании, и на нашето съдружие.
В последствие станахме членове на Българска Строителна камара.

- Освен АДИДАС - кои други известни фирми сте обслужвали?

„Пингвините” верига книжарници; TV „Евроком”; Мусала – гр. Варна; - „Eко Пиле” ЕООД – гр. Варна; “Orange center” ¬ - Eспо Груп ООД – гр. София; “Бони оборот”- цех за преработка на местни продукти– гр. Пловдив; х-л “Азалия “ – гр. Варна, х-л “Хелена Бийч “ – Слънчев Бряг, х-л “ Диамант “ – Слънчев Бряг, х-л “Империал “ – Слънчев Бряг – списъка е много дълъг,  а освен това ние не делим фирмите на големи и малки. Отнасяме се с еднакво внимание към всички.
 
- Чувал съм, че мъж и жена, трудно управляват една фирма?

Ние сме бизнес партньори, а не семейни. Това, че фирмата се управлява от мъж и жена – мисля е сред основните причини да успеем, защото всеки носи характерните черти на своя пол. Всеки пол в определени ситуаций реагира по различен конструктивен по своему начин и така всеки от нас поема тежестта в зависимост от проблема.

- Само със строително – довършителни дейности ли се занимавате?

През 2006 г. решихме да се впуснем в ново предизвикателство. Наблюдавах строителния пазар и решихме да включим грубия строеж като една от основните ни дейности. Към момента, това решение се оказа успешен предприемачески ход и основа за развитието на останалите дейности.
Бях толкова амбицирана, че осем месеца преговарях със собствениците на първото петно. През 2006 г. – финализирах договора по обезщетението и започнахме проекта по бъдещата сграда на ул. „Прилеп” във Варна.
Този обект ни създаде договори и заетост за още четири години напред.

- Само вие ли давате идеите?

Категорично не и двамата работим в почти еднакъв ритъм. Имаме идеи, които редовно споделяме и обсъждаме и най важното - подкрепяме се и работим с доверие. Следващата важна идея дойде от съдружника ми, който се беше запознал с един авангарден строителен метод – строеж на всякакви сгради с елементи от метал. Предимствата са много: до 30 % по-малко вложен метал, стабилност, кратки срокове на изпълнение, възможност да се изграждат сгради без колони в полезната площ; възможност за по-високо строителство.

- Бихте ли споделили някакъв бъдещ проект, въпреки че това е бизнес тайна.

Преди месец получихме запитване да бъдем подизпълнител на бизнес сграда, чиято носеща конструкция да е изцяло от метал - с височина над 20 етажа.
Увереноста ни да изпълняваме подобни обекти идва от подготвените кадри,  детайлното познаване на спецификата, методологията и прецизното изпълнение на металните елементи за което съществена роля играят нашите специалисти. Големите обекти ни насочиха за избор на партньори и доставчици, с които предлагаме гаранции за цялостни строителни системи. По този начин ние поддържаме високо качество на изпълнение и в срок.

- Няма да има последен въпрос - просто кажете нещо на читателите на списание „ИМОТ ДНЕС”.

До такава степен сме погълнати от дейността си в Ай Ви Ем Билдинг, че сме изпълнени с амбиция и  желание за развитие и нови проекти. В наше лице читателите могат да открият коректни партньори в строителството.


Интервюто взе Ивайло Манахов – гл. редактор
e-mail: manahov@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии