Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

BASF построи къща с нулеви разходи за отопление

Близо една трета от първичното производство на енергия в Германия отива за отопление на частни домакинства. Средностатистическият по-стар жилищен блок употребява над 20 литра гориво за отопление на квадратен метър годишно.

Това носи последствия както за живеещите в сградата, които трябва да плащат все по-високи сметки за отопление, така и за околната среда, защото отоплението предизвиква значителни количества от парниковия газ въглероден диоксид (CO2).

Нещо съвсем различно се случва в къщата с нулеви разходи за отопление, която се намира в Пфингствайде, квартал на Лудвигсхафен. Апартаментите в сградата нямат дори обикновени радиатори, да не говорим за печки.

Вместо това, сложна конструктивна система с новаторска изолация и вентилация осигурява на живеещите в блока да се наслаждават на приятна температура без това почти да води до отделяне на CO2.

Както дизайнът, така и модернизацията на къщата са дело на жилищната фирма на BASF - Luwoge и нейния филиал Luwoge consult, консултантска компания в сферата на енергийно-ефективното строителство.

Вече няколко години Luwoge показва, че продукти и други компоненти на BASF могат да бъдат използвани за строителство и модернизиране на сгради и апартаменти, така че да пестят енергия.

През 2001 г., например, фирмата модернизира стара сграда построена през 50-те години на 20-ти век в сграда с ниско потребление на енергия. Сградата се превърна в първата по рода си от този период преобразувана в "3-литрова къща".

Оттогава, изискванията за нафта за отопление за една година за тази сграда остават под три литра за квадратен метър жилищна площ. Според Карл Аренц, Директор на Центъра за компетентност за Жилищно строителство и модернизация на Luwoge, "Ние имаме много опит в преобразуването на стари сгради в модерни енергийно-ефективни постройки. Нашата 3-литрова къща беше само пилотен проект.

Тогава искахме да демонстрираме какви са техническите възможности - аспектът икономии беше вторичен. Сега със сградата с нулеви разходи за отопление, ние демострираме, че енергийно-ефективната модернизация на сградите има също и голям бизнес смисъл."

За елиминиране на разходите за отопление се използва многоетапна конструктивна система. Преди всичко, сградата е добре опакована с панели за термична изолация, изработени от Neopor.

По изолациионната си способност новият материал Neopor далеч надминава своя предшественик Styropor. Neopor съдържа миниатюрни частици графит, които отразяват топлинното лъчение и придават на материала сребристо-сив оттенък.

Прозорците в сградата с нулеви разходи за отопление също предоставят най-добрата възможна защита от загуба на енергия - те са тройно-остъклени и съдържат пълнеж от инертен газ между стъклата.

Друг компонент в тази стратегия за енергийно-ефективната сграда е в самата отоплителна система. В сградата няма нито един радиатор - въпреки че къщата всъщност потребява енергия.

Въпреки че може да изглежда като парадокс, това означава, че сградата добива своите собствени разходи за отопление. За да постигне това, тя използва слънчева енергия. Слънчеви клетки на покрива генерират електричество, което захранва общинската мрежа.

Приходите от този принос покриват разходите за отопление на апартаментите. Сградата с нулеви разходи за отопление се грижи сама и за своите нужди от топла вода - с помощта на слънчеви панели на южната стена.

Както Карл Аренц обяснява, "Контролираната входяща и изходяща вентилационна система за възстановяване на топлината осигурява отлично качество на въздуха и употребява оптимално топлината от изходящия въздух."

Вентилационната система изсмуква използвания въздух от кухните и баните и го използва, за да затопли входящия хладен свеж въздух, чрез топлообменник. Над 80% от топлината на изходящия въздух може да бъде използвана по този начин, което също означава, че непрекъснат поток свеж въздух винаги влиза в къщата.

Самата отоплителна система е добре скрита - интегрирана в прозорците, така че не се забелязва на пръв поглед. Вътрешното стъкло на тройно-остъклените прозорци е снабдено с изключително тънко и невидимо метално покритие, което провежда електричество.

Когато се прилага ток с ниско напрежение, металното покритие се загрява и прозорците излъчват топлина. За да се избегне загубата на топлина навън, външното стъкло е облицовано с покритие, което отразява топлината.

Освен това, пространството между трите стъкла е запълнено с инертен газ, който в сравнение с въздуха пропуска по-трудно топлината. По този начин бързо се създава приятна стайна температура и се използва по-малко енергия, отколкото с конвенционална отоплителна система.

Прозоречното отопление не е проектирано за постоянна употреба, а се използва само, когато външните температури паднат чувствително.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии