Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Банките превземат пазара на имоти

Дари Росенова

Агенциите не се плашат от фалити и се заричат да не свалят цените

Заради нестихващия ръст при сделките с недвижими имоти и въпреки непрекъснатото увеличение на цените и истинския кредитен бум в страната, банките навлизат със страшна сила на пазара. Амбицията им е да го покорят. Създавайки собствени дружества, те ще затворят цикъла от услуги, като намерението им е да предлагат много по-преференциални условия на клиентите, които са получили заем от тях. По този начин ще привлекат голяма част от потенциалните купувачи. От агенциите за недвижими имоти вече предусещат задаващите се тежки времена, но се заричат, че няма да свалят цените.

Почти всички трезори в България обмислят или вече имат собствени дружества за управление на недвижими имоти. Първият офис на собствена агенция на "Райфайзенбанк" отвори врати през март. Към момента такива вече има в повечето големи градове в страната. "Пощенска банка" и ДЗИ, "Пиреос" и Българо-американската кредитна банка също се развиват в тази посока.
Завладяването
Реалната заплаха от фалити за по-малките частни агенции вече се задава, а опасността идва от една от най-силните компании в Европа - италианската "Pirelli RE". Тя стъпва у нас чрез съвместно дружество с една от най-мощните институции и водещата банка у нас с над 1 000 000 клиенти - "УниКредит Булбанк". Новият играч на пазара на недвижими имоти не крие амбициите си. По време на подписването на споразумението преди седмица Карло А. Пури Негри, който е главен изпълнителен директор на "Pirelli RE", каза: "Чрез прилагането на нашия бизнес модел и в сътрудничество с "УниКредит Булбанк" и техните продукти ние целим да се превърнем в лидер на българския пазар." Главният изпълнителен директор на трезора Левон Хампарцумян потвърди намеренията. "Фактът, че една от основните европейски компании в сферата на недвижимите имоти е в партньорство с най-силната българска банка, показва общата ни увереност в големия потенциал за растеж на пазара на недвижими имоти у нас", заяви Хампарцумян.
Отвръщането на удара
От агенциите за недвижими имоти обаче не смятат, че новите дружества ще бъдат реален конкурент и са категорични, че няма да отговорят на удара като подбият цените. Като плюс на финансовите институции отчитат мащабните рекламни кампании, които могат да си позволят трезорите, както и добре развитата им мрежа от офиси из цялата страна. Като основен недостатък обаче посочват факта, че те не разполагат с реални оферти за имоти. "Банките ще са слаби като агенции. Те ще се развият, но само ако сключат партньорство с такива като нас, които вече години наред работят на този пазар. Иначе ще са структури, които ще спомагат за продажбата на така наречените "проблемни имоти ", категоричен бе пред "Демокрация днес" управителят на "Имоти доверие" Ивайло Кръстев.

Източник: "Демокрация днес"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Батко: 2012-06-16 14:27:32 |

В цял свят има и малки и големи компании за имоти,големите си имат плюсовете ,малките също.Едва ли тези от Пирели са някаква "заплаха",по-напред са някаква нова форма на работа. Банките-агенции ми звучи като агенциите-банки.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии