Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Банки с добра кредитна историяИмаме съмнения, че банките много ще я окъсат в скоро време – не от фалити, а от разследвания за нелоялна конкуренция и договорки зад, под и над масата.
Съмненията са на път да се сбъднат от обществено известни канали за припечелване на допълнителни средства.


В минали броеве сме обсъждали въпроса: „От какво печелят банките”, но вече е дошъл момента да попитаме: „От какво печелят обикновените хора?”

Кой има сметка банките да са крепостите, зад чийто врати се измислят правила, общи условия за ползване на кредити, формират се бази за олихвяване, събират се лихви и такси за предсрочно погасяване и какво ли още не?

Обмисля се промяна в законодателството, така че кредитните институции да проверяват в Централен Кредитен Регистър (ЦКР) към БНБ – кредитната история на всеки, при това за период от пет години назад. Накратко – кредитната институция ще се взира в старите ви вземания и погасявания и на база риска, ще ви обвързва или няма да ви допуска до кредитиране.
Ще имат достъп до всякаква информация: От кого сте теглили пари, как сте ги връщали, бавили ли сте вноски.
В досието ще се вписва всичко – вие ще станете прозрачни за банковите и небанковите кредитни институции. Всичко това не е лошо, АКО:

Банките не злоупотребяваха с факта, че тяхната стока е парите и напоследък я няма. На своя страна потребителите биха могли да отвърнат с контра-мерки, като създадът център за предпазване от своеволията на банките и на база досието на всяка банка – всеки да си преценява какво би могло да му се случи.
Странен факт е, че почти всички банки работят и използват почти едни и същи канали за допълнителни приходи.
Изниква въпросът дали всичко това не е предварително договорено между банките.
Представете си всички фирми в България да въведат:

1.    Такса за разглеждане на запитване от клиент за ползване на услуга – 100 – 150 лв. и дори офертата да е неизгодна – вие задължително да си платите тази такса. Банките я наричат: „Такса за разглеждане на документите”.
2.    Такса по обслужване на клиента за няколко години напред. Банките го наричат: „Такса по обслужване на кредита.”
3.    Следващо перо за печалба на българска фирма – наказателна лихва по просрочени плащания – смешно стана нали? Днес – всяка втора фирма бави, към подизпълнители или други фирми, плащания. Представете си да имате задължение от 1000 лв. и всеки месец парите да се удвояват. Минава месец и вече дължите 2000 лв., след още един – 3000 лв., след шест месеца дълга е станал 7000 лв. и на вратата ви е съдия-изпълнителя с възможно най-невинната и загрижена физиономия. Банките наричат това – „законна лихва за просрочие по плащанията”. За някой банки това е най-нормалната практика (не вкарваме всички банки в този показател, а само една, за която имаме 200 %-ви доказателства).
4.    Грешки в софтуера. Представете си, че ваш клиент е направил плащане, но счетоводният ви софтуер е направил грешка от два лева и вие решавате да вкарате клиента си в тотално просрочие. Два лева – няма значение – глоба все едно не сте платили останалите 998 лв. Банките, или някой от тях наричат това: „Грешка в софтуера”. Никога няма виновни, защото софтуерът не е човек и няма как да се потърси отговорност. Няма как неодушевен предмет да носи отговорност. Отново добър ход на някой банки – кофти софтуер.
5.    Дължите пари на друга фирма и връщате парите по-рано!? Глобени сте – как така ще връщате парите по-рано? Вие заяждате ли се? Кой ви иска парите по-рано? Да не сме някакви измамници, че да ни връщате парите по-рано? Я глоба 5 % - на 10 000 лв. – 500 лв. Ха сега да ви видя – другия път пак връщайте по-рано – да ви е за урок. Някой банки до скоро „олихвяваха” предсрочното връщане на кредита с - 5 %. Понеже малко им позабраниха и му викат: „Такса за предсрочно погасяване”, което е същото като другото, но никой в държавата не забелязва, че е същото.

В този дух ще бъде интересно, ако гражданите сформират аналог на Централния Кредитен Регистър и да направят: Централен Банков Регистър, който да пояснява на гражданите и фирмите, коя банка какви наказания готви ако подпишете с нея договор за кредитиране.
Пет години назад да се пази историята на работа на съответната банка. Да се разглеждат подобренията в механизмите и таксите описани по-горе.
Така всичко ще е справедливо, защото иначе излиза, че кредитоискателите са вид заложници на някой банки и едва ли не са им задължени за двайсет години напред.
Нека се знае кои банки имат добри условия и да се ползват техните услуги, а други банки да си правят всякакви досиета и да чакат робите пак да станат шарани.

За мнения и препоръки: e-mail: dnes@imotdnes.com
Ивайло Манахов – гл. редактор
Skype: imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии