Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ахил (Achilles)

 

 

Ахил (Achilles), Гърция.

 

Велик герой от гръцката митология и централна фигура в „Илиада”, великият Омиров епос за Троянската война. Син на смъртният цар Пелей и на нереидата Тетида, Ахил бил роден в Тесалия. Тетида го потопила в Стикс, река в подземния свят, за да направи тялото му безсмъртно и неуязвимо – с изключение на петата му, за която го държала. Ахил получил образование при мъдрия кентавър Хирон.

 

Мойрите предложили на Ахил да избере между дълъг и лек живот, и ранна смърт и слава в Троянската война; Ахил избрал второто. (Според едно предание Ахил не пожелал да вземе участие в бойните действия и се преоблякъл като жена. Другарите му го разкрили, когато прозвучала бойна тръба и той посегнал за оръжие.)

 

По време на обсадата на Троя разгневеният Ахил се оттеглил от битката, след като гръцкият военачалник Агамемнон пожелал за себе си Ахиловия боен трофей, красивата  троянка Бризеида. Без Ахил, най-страшният гръцки воин, в боя троянците предвождани от Хектор, отблъснали гърците обратно до корабите им. Патрокъл, най-добрият приятел на Ахил, убедил героя да му даде на заем неговите доспехи, така, че троянците да помислят, че Ахил се е завърнал на бойното поле. Патрокъл бил убит от Хектор и Ахил се върнал в боя, за да отмъсти за смъртта му. Той преследвал Хектор три пъти около стените на Троя, преди да го убие в двубой. Ахил отказал да предаде трупа за погребение, докато боговете не го принудили да приеме откуп от бащата на Хектор, цар Приам. По време на последната битка за Троя Ахил убил царицата на амазонките, Пентесилея, и се влюбил в нея докато тя умирала. Самият Ахил бил убит от брата на Хектор, Парис, който пронизал петата му, неговото слабо място, със стрела. Гърците връчили Ахиловите доспехи на Одисей.

 

 

 

 


 

На снимките: Художествени изображения на Ахил.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

sef: 2012-06-16 14:27:32 |

awdadwawd

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии