Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Атина (Athene)

 

Атина (Athene), Гърция.

 

Богинята на мъдростта, царете и героите. Атина била дъщеря на бог Зевс и на титанидата Метида („Мисъл”). Според едно пророчество Метида щяла да роди богиня, равна по мъдрост на Зевс, затова богът погълнал съпругата си, за да предотврати раждането. Един ден обаче Зевс имал страшно главоболие и помолил бога занаятчия Хефест да отвори главата му с брадва. Хефест го сторил и Атина се появила, напълно оформена и въоръжена от главата на баща си.

 

Както се казвало в предсказанието, Атина съперничела на Зевс по мъдрост и неин символ бил совата, която била смятана за най-мъдра сред птиците. Атина покровителствала занаятите и била смятана за откривател на грънчарското колело, на първите вази, на маслиновото дърво и на флейтата.

 

Атина била воин, а също и велик съветник, почитан от царете. В митовете тя е защитник на герои, като Одисей, Херкулес, Язон и Персей. Персей подарил на богинята главата на горгоната Медуза, която Атина носела върху своята егида или върху металния си нагръдник.

 

Атина спорела с бога на морето Посейдон за покровителството над Атина – градът, който носи нейното име и който бил център на култа към нея. Атиняните предложили покровителството над града като награда на онова божество, което дойде с най-добро изобретение. Посейдон сътворил само един извор със солена вода, докато Атина създала първото маслиново дърво – източник на масло за осветление, готвене и парфюми. Така атиняните приели Атина за свой покровител.

 

Също като Артемида, Атина била неомъжена девствена богиня. Едно от имената й било Партенос („дева”), оттам и името на най-известния й храм, Партенонът в Атина.

 

 

 

 

 

На снимките: Художествени изображения на Атина.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии