Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Армията купувала апартаменти във Варна и други градове, на нереално високи цениМинистерството на отбраната е сключвало сделки за нови апартаменти на цени много по-високи от пазарните. В четири града - Сливен, Велико Търново, Стара Загора и Карлово, са купувани жилища за армията на цена от 25 до 35% по-висока от предлаганите от имотните агенции. Това показва проверката, назначена от военния министър Николай Младенов, на сделките с апартаменти при предшественика му Николай Цонев.
 

Одитирани са договорите за 320 имота, купени през последните месеци на кабинета "Станишев", за които кабинетът отпусна 45 млн. лв. Жилищата са във Варна, Бургас, Карлово, Сливен, Враца, Стара Загора, Шумен и Велико Търново.
 

Според заключенията в доклада, най-сериозно завишаване на цената на апартаментите има в Карлово-с около 35% над пазарната. Там военните са взели 19 апартамента и четири ателиета от фирмата "Донатекс и ко". Жилищата са купени при 620,86 евро на кв.м. В същото време специализираните сайтове за имоти са предлагали жилища съответно по 431 евро и 464.31 евро на кв.м.
 

Според проверяващите за същите пари е можело да се купят имоти в столичните квартали "Овча купел", "Малинова долина", "Дружба" и "Люлин". От министерството не са направили опит да преговарят за намаляване на цената, въпреки че сделката е за много имоти, посочват военните експерти.
 

С около 30% е завишена цената и на част от апартаментите, купени в Сливен и във Велико Търново. В Сливен са купени 24 жилища на цена 806,67 евро на кв.м. Офертите в специализираните сайтове по това време са били за 466 евро и 491.82 евро на кв.м. Също в Сливен министерството е купило още 12 апартамента, но за по 492 евро на кв.м. Във Велико Търново пък са купени 17 апартамента за 693,57 евро на кв.м. Продавач е "Еврострой инженеринг" ООД. Предлаганите тогава цени в специализираните сайтове са били съответно 579 евро и 598,43 евро на кв.м.
 

В Стара Загора оскъпяването е с 25% над пазарната цена на апартамент, показва проверката. Министерството е купило 62 жилища от компанията "Тор-груп" ЕООД за по 672 евро на кв.м. В специализираните сайтове офертите са били 483 евро и 504.06 евро за кв.м, посочват от екипа на Николай Младенов.
 

Всички договори предвиждат изплащане на част от сумата (в Стара Загора - 75 процента) при подписване, а остатъка на вноски в определен срок. По неофициална информация от военното министерство досега са платени 20 млн. лв. по сключените сделки за апартаменти. За да бъдат изпълнени договорите, са необходими поне още толкова. В момента в министерството тече проверка как са изхарчени останалите 25 млн. лв., отпуснати от кабинета "Станишев" за целта. Не е известно и откъде министерството ще намери пари, за да изпълни наследените договори.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии