Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Апетитно парче от Узана измъкна габровец чрез съмнителна заменка

Местността е привлекателна не само за туристи, но и за бизнесмени с апетити за имоти

 

Мариана ДИМИТРОВА

Един от последните фрапиращи случаи за злоупотреба с недвижим имот в Габрово е съмнителна заменка. Чрез Министерството на земеделието и горите (МЗГ) габровски бизнесмен успя да измъкне от местната община апетитно парче земя от курортната местност Узана край Габрово срещу непривлекателни земеделски терени във Врачанско и Белослатинско. Тъмната сделка стана преди години, но и досега се точат делата между местното кметство и бизнесмена.

С благословията на държавата в лицето на МЗГ, оглавявано тогава от Мехмед Дикме, габровецът добил правото върху 49,165 дка от привлекателната местност Узана. Най-недоумяващото тогава бе, че самата Габровска община разбра, че са я измамили, от медиите. И тогава започна да води дела, за да си върне собствеността. Ефектът засега е "След дъжд качулка, след сватба булка". Делото мина, стигна до Върховния касационен съд (ВКС). Първо по него се произнесе Габровският районен съд. С решение от 27 декември 2005 г. магистратите отхвърлиха като неоснователен и недоказан предявения от местната община иск. Със същото решение е отказана и исканата от габровското кметство отмяна на издадения през 2004 г. нотариален акт за собственост на бизнесмена върху имота. Последва обжалване от страна на общината. На 5 април 2006 г. Габровският окръжен съд остави в сила решението на Районния съд. И то бе обжалвано от общината, но този път пред ВКС. След преценка на материалите по делото върховните съдии приеха, че при постановяването на своя акт Габровският окръжен съд е допуснал нарушения на съдопроизводствени правила, като не изискал от вещо лице да направи карта на местността Узана и така не е преценил всички доказателства по делото. Затова на 27 септември ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд.

През февруари тази година представител на местната община представи на съда скица на Узанската поляна и поиска да бъдат разпитани двама свидетели, родени през 1923 и 1924 г. Поиска от съда и оглед на самото място. Съдът прие само скицата и отхвърли последните две искания. Само след месец - в края на март тази година, съдебната сага за Узанската поляна продължи. Общинското ръководство е решено на всяка цена да си върне апетитния терен.

 

http://www.bgsever.info/br-33_2008/stranici/str-3.htm

 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии