Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Антикризисно: Кандидатстването в търгове по обществени поръчки-онлайн

 


 

Кандидатстването в търговете по обществени поръчки и по европейските проекти да става по електронен път. За това настояха от Българската стопанска камара (БСК). Според браншовата организация почти целият процес-от подаването на документите за участие в търга до контрола по изпълнението на дадения проект, може да става онлайн. По интернет биха могли да се изпращат офертите, да се извършва оценката им, да се подписват договорите и да се осъществяват плащанията.

За да стане това обаче е нужно да се създаде цялостна система на електронно обслужване в страната, обясни председателят на БСК Божидар Данев. По думите му България изостава много в това отношение, тъй като повечето европейски администрации вече са въвели в работата си онлайн услуги. Внедряването на този вид обслужване е най-добрата мярка, която може да се предприеме в момента срещу кризата, смята Данев. По този начин ще се осигури прозрачност на публичните разходи и на евро-средствата, ще се подобри бизнес средата и ще се повиши доверието на инвеститорите.
От БСК са категорични, че трябва да продължи и изграждането на електронния имотен регистър, който да се свърже с информационната система на кадастъра. Необходимо е да се създаде възможност в Търговския регистър на Агенцията по вписванията да се търсят търговци по допълнителни критерии-например чрез адрес на управление, наложени обезпечения, фирми в несъстоятелност и др. Призовките и съдебните документи също могат да се връчват електронно. Личните документи пък трябва да съдържат електронен подпис, данни за здравен и осигурителен статус, свидетелство за управление на автомобил, застраховки и др. Експертите от БСК са проучили, че за въвеждането на електронни услуги в администрацията може да се кандидатства по няколко оперативни програми, които предвиждат над 900 млн. евро за подобряване на информационното обслужване в България.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии