Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Активизация на кредитния пазар


    
Активността на кредитния пазар у нас се засилва, като запитванията отбелязват ръст от 15% за месец, а реализираните обеми нарастват не само заради по-големия брой, но и поради нарастващия размер на исканото финансиране.

 

Основната новина е дошла от банките, които влязоха в промоции, валидни до края на годината и предложиха на клиентите както по-ниски лихви, така и отстъпки при застраховането на имотите, 0% такса при погасяване със собствени средства и други ползи за клиентите.

 

Спадът на лихвите в рамките на преференциалните оферти средно е между 0,2% и 0,8% при евровите и 0,5 и 1 % при левовите вземания.

 

Експертите обясняват оптимистичните нагласи на финансиращи организации и потребители с дългия период, който изтече от началото на кризата. В рамките на последната година всички субекти в икономическия живот успяха да проследят отражението на кризата, да измерят ефектите от нея и да започнат работа при новите условия. Към настоящия момент всички страни считат, че пазарът е по-стабилен и по-предвидим. Това кара клиентите да се чувстват по-спокойни в дългосрочен план и дава на банките основание да излязат с нови по-атрактивни предложения.

 

Това обаче не означава, че либерализмът, познат през 2007-ма година се е завърнал–все още клиентите трябва да отговарят на редица изисквания, за да получат финансиране и трябва да са наясно с това.

 

Регистриран е ръст на средния размер на отпуснатите ипотечни кредити и той се възстанови до нива от 32 609 евро при съотношение евро/лева за страната- 81/19.
Добра новина е и засилването на активността не само в София и Варна, а и в градове като Стара Загора, Благоевград, Сливен, Ямбол, където месеци наред се реализираха единични сделки сега има признаци на съживяване. Търсенето е за по-малки суми при по-кратки срокове, но също показва връщане на доверието в пазара.
 

Интересно е, че отново се появяват кредити с размер над 70 000 и дори над 100 000 евро, което е знак за съживяване на още един сектор-този на луксозните имоти. Купувачите са домакинства, за които икономическата логика не е чужда–от опит и в резултат на бизнес контактите си, те знаят, че сега е добро време за инвестиция и купуват мезонети, къщи или просто по-големи апартаменти на елитни локации. Финансирането дори при големите общи суми може да достигне до 70% от стойността на жилището. Но за да достигнат до отпускане на сумата, тази категория клиенти трябва да знае, че доказването на дългосрочна сигурност на приходите е ключов фактор.
 

Очакванията до края на годината са следните. Пазарът да запази нивата си като повече клиенти се възползват от промоционалните предложения на банките. Предстоящите месеци ще очертаят поведението на играчите и през следващата година. Ако тенденцията на стабилност се запази, в началото на следващата година можем да видим и по-масово увеличаване на процента финансиране. Най-оптимистичните прогнози са той да достигне 80%-85% при обеми по-високи от тези през настоящата година.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии