Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Агенции за събирания на вземания настояват за закон, който да регламентира дейността им

Агенции за събирания на вземания настояват за закон, който да регламентира дейността им. Те дискутираха проблеми на бранша по време на дискусия, организирана от b2b Media и БТПП.

EOS Matrix, Cycle credit, Frontex, FSG Consulting и Mellon Bulgaria участваха в медийна дискусия, организирана от b2b media и БТПП днес. Пред аудитория от адвокати, частни съдебни изпълнители, представители на банки, финансови институции и медии колекторите отговориха на въпросите: каква е цената за управление и изкупуване на един дълг, в кои браншове риска от несъбираемост е най-голям, ще се създаде ли в България Асоциация на колекторските фирми и закон, регламентиращ дейността. Коментирани бяха предложения да бъде създаден регистър на лошите кредити и въведен фалита за частни лица. 

 „Журналисти и наши партньори много често ни питат от къде идва нашия бизнес. Един от отговорите е, че както един човек може да е много добър в едно нещо, така и една компания може да е ефективна в конкретна област. Ние сме изключително добри във възстановяването на средствата.  Имаме това ноу-хау (изразяващо се в специфично обучение и подходяща инфраструктура), за да съберем дълга по такъв начин, че клиента да не бъде обиден. За нас процеса е много по-евтин и по-ефективен” - каза пред журналисти Райна Миткова-Тодорова, управител на ЕОС Матрикс. Колекторската компания, която е на пазара от 2002 г., е част от Американската и Британската колекторски асоциации. Фирмата предлага правни услуги, обучения по събиране на вземания и изкупуване на дългове.

„Специализираме се в управлението на вземанията. Заблуда e, че банките имат да събират най-много задължения. Проблемът в България са задлъженията на бизнеса. Когато се взимат кредити, тяхното връщане означава че бизнеса ще може да прави нови инвестиции и да отваря нови работни места.  Колкото повече хора от бизнеса се замислят над това как да управляват бизнеса си, толкова по-добре”- сподели позицията си Тихомир Тошев, управляващ партньор на  Frontex - една от новите и изцяло българска компания.  Тя разчита на познаване на спецификите на българския пазар. Нейни клиенти са български банкови инебанкови финансови институции, ютилити и телекомуникационни компании. 

“Цялата верига от задължения накрая стига до потребителя. В България липсва строго специфична правна рамка, регламентираща дейността по събиране на вземания.  Съществува само общо законодателство. Крайно време е да се създаде нормативен акт и етична рамка, които да се спазват. Да се създаде и официален публичен регистър на некоректните длъжници” - предложи Васил Тошев, управляващ съдружник на FSG Consulting. Фирмата се занимава с цялостен мониторинг и управления на вземания и акцентира върху проблеми, свързани с вземания на аптеки от Здравната каса. 

„Да спазваме репутацията на нашите партньори и клиенти е наша философия по отношение на управлението на дълга” – каза Константинос Константину, ръководител Кол център на Mellon Bulgaria. Отговорността към околната среда, служителите, децата, културата и спорта са сред останалите фокуси на компанията, основана през 2001 г. като член на Mellon Group of Companies. 

Cycle credit е друга фирма, оперираща на българския пазар, като част от голямата гръцка компания ICAP Bulgaria. Спецификите на дейността й представи Димитринка Гринко, Директор бизнес развитие. 

Идеята за създаване на публичен регистър бе подкрепена от Димана Митева, зам. изпълнителен директор на НАП –участник в дискусията. 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии