Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Африканското световно по футбол. Част ВтораПолицаи от вси страни


Генералният секретар на Интерпол Роналд Нобле, който се запозна лично с плановете на домакините, заяви, че е доволен. Световното първенство ще се превърне в най-голямата изнесена акция на Интерпол, а между 20 и 25 страни ще изпратят свои части за специализирана охрана. Но не всички споделят това мнение. Миналата година най-голямата агенция за сигурност G4S отказа да охранява първенството. Изпълнителният директор Ник Бакълс взе решението, след като експертите оцениха Южна Африка като по-опасно място от Ирак и Афганистан.


"Обстановката е много притеснителна. Южна Африка освен всичко останало е и много податлива на терористични актове. Аз се надявам опитът на множеството европейски служби, които се ангажираха да помогнат на местната полиция, да се окаже полезен", заяви българският експерт по сигурността на стадионите Илия Илиев, който е в списъка на ФИФА за световното първенство. Миналата година турнирът за Купата на конфедерациите показал много слабости, което е принудило английските и германските експерти по сигурността да започнат по-засилена съвместна работа със службите в Южна Африка. "Мога само да гадая дали свършеното от миналия август досега ще бъде достатъчно", добави той.


Сигурността, човече


Една от големите медийни компании,
които имат традиционно мащабно присъствие на такива първенства, в инструкция до своите репортери припомни своя фундаментален принцип: "нито един материал не си заслужава човешкия живот", и заяви на кореспондентите си в Южна Африка, че ако ситуацията се влоши, може да се отразява от дистанция. Затова въпросната компания нае специална охрана за своите офиси и изпрати на сътрудниците си дебел наръчник за безопасност. "Южна Африка не е конфликтна зона и някои рискове са били преувеличени от медиите", се казва в наръчника, който "Капитал" видя. Медията разглежда страната като "потенциално опасна зона".


Проблемите със сигурността са само едно от предизвикателствата за участващите 32 отбора. Наставникът на Англия Фабио Капело разреши на своите звезди да си тръгнат от световното първенство, ако се чувстват застрашени за личната сигурност. Очаква се тренировъчните бази на отборите да бъдат охранявани с тежко въоръжена охрана, а автобусите им да бъдат придружавани от големи кордони от полиция, за да се избегнат атаки като тези срещу Того на турнира за Купата на африканските нации през януари. Германският национален отбор обяви, че може да се премести в друга база, защото избраната в Претория не била достатъчно сигурна. Миналата година засилените мерки на сигурност дадоха резултат - процентът на убийствата намаля, но се увеличи този на насилственото отнемане на коли и изнасилванията. Това, което изглежда по-притеснително, е, че домакините не могат да осигурят охраната дори на ВИП персоните. Стаите на националните отбори на Бразилия и Египет в петзвездните хотели бяха ограбени по време на турнира за Купата на конфедерациите.


Нещо нетипично


Наставниците трябва да се справят и с други фактори освен страха. За повечето от участващите 32 отбора изживяването в Южна Африка ще бъде нетипично, тъй като едва няколко от тях имаха късмета да усетят атмосферата и климата през миналата година. За разлика от повечето световни първенства това ще се състои в Южното полукълбо, което предполага по-студен климат. Но най-голям проблем се очаква да създаде голямата разлика във височините в различните краища на страната. Част от стадионите са построени на морското равнище, като например тези в Кейптаун, Дърбан и Порт Елизабет, а други като тези в Йоханесбург са разположени на над 1700 м надморска височина. Нито един от отборите няма да играе на едно и също място и трите си мача в груповата фаза, което поставя на сериозно изпитание треньорите. Азиатските отбори смятат да използват кислородни маски, за да се справят с проблема с разредения въздух в по-високите части на страната.


По всеобщо мнение участниците в Купата на конфередерациите ще имат известно предимство пред конкурентите си, тъй като познават обстановката. Въпреки това Бразилия, която спечели финала срещу САЩ, не е основният фаворит на букмейкърите за спечелването на шеста титла. Макар "селесао" да няма очевидни проблеми нито с качеството на играчите, нито с резултатите, повечето компании предпочитат европейския шампион Испания, за който коефициентите се движат около 4.


И фаворитите са


Бразилия се явява втори фаворит с коефициент 6, като изненадващо на трето място е поставен английският национален отбор със средно 6.50-7.00. Една от причините за фаворизирането на испанците е тяхната по-лесна предварителна група с Чили, Швейцария и Хондурас, докато отборът на Дунга трябва да излезе от "групата на смъртта" с Португалия и Кот д&aposИвоар. Подобна теза изрази и президентът на УЕФА Мишел Платини: "Испания, Англия и Бразилия разполагат с най-добрите отбори, най-добрите играчи и играят най-добрия футбол", добави французинът. Според него Франция не може да стане шампион заради липсата на големи играчи. В сянка остават аржентинците заради непредсказуемото поведение на техния селекционер Диего Марадона и настоящия шампион Италия. "И двата пъти, когато станахме шампиони, никой не ни слагаше в сметките, а в Мексико през 1986 г. бяхме тотален аутсайдер. Но стигнахме до трофея и се надявам сега да се случи същото", коментира в този дух Марадона.


ФИФА вече определи наградния фонд за турнира, като победителят ще получи 30 милиона долара. Общият награден фонд е увеличен с 60% в сравнение с шампионата в Германия и е фиксиран на 420 милиона долара. Сумата сама по себе си е привлекателна, но трофеят, който ще бъде връчен на 11 юли в Йоханесбург, е още по-примамлив. Но за да се стигне до този момент, организаторите и участващите отбори ще трябва да минат през куп изпитания. Едва тогава ще може да се оцени дали африканският експеримент си е заслужавал.


Георги Филипов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии