Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Административни сгради 2010: Административна сграда на Банка ДСК, град София

 

 

инвеститор:
Банка ДСК ЕАД

 

архитект:
арх. Здравка Щилянова, ЕТ Интерарх; Интериор - инж. Николай Николов и арх. Веселина Николова; КАД Инженеринг ООД

 

изпълнител:
ФеърПлей кънстракшън ЕООД

 

конструктор:
инж.Стефан Баев, САБА- Инженеринг ЕООД

 

адрес:
София, ул. Г.Бенковски № 5

           

 

Новата пристройка (б.а.- така е официалното й наименование, но по-нататък ще бъде наричана само „сграда”)на административна сграда на Банка ДСК- Централно управление, на ул. „Георги Бенковски” № 5e на 6 надземни етажи в най-високата си част и един терасовиден. Проектантите са използвали много умело естествената денивелация от 5,50 м на стръмната софийска улица при обемно-пространственото и композиционно решениена сградата.

 

Новият дом на Банка ДСК е долепен на калкан до историческата й сграда на ул. «Московска» № 19, като е търсен съзнателно рязък архитектурен контраст със стилната класическа стара сграда. Контрастът се постига с премереното строго излъчване на пристройката чрез балансирането на нейния обем в стъклени и плътни каменни, прорязани с отвори, плоскости. Конструкцията е монолитна, стоманобетонова. Външните зидове са изпълнени от 30-сантиметров бетон, а всички вътрешни прегради са от гипсокартон с минерална вата за звукоизолация и остъклени алуминиеви прегради. Дограмата е алуминиева – със стъклопакет и окачена – алуминиева, а вътрешната дограма е фурнирована.

 

Особена красота на новата сграда на Банка ДСК придава нейният терасовиден етаж над кота корниз. Той е модерно третиран в стъкло, с метални рамки и жалузи. В североизточния край на парцела (застроената площ е 1 350 кв. м.) сградата е решена с колонада- портик през два етажа и води към главния вход. Ще бъде осъществена и топла връзка през отвор с ширината на коридора с историческата сграда на «Московска» № 19 в стил «модерн» с бароково влияние, която пък е дело на известния столичен архитект Георги Фингов.

 

Силно впечатление на всички посетители прави атриумът на новата сграда, който преминава през всички нейни нива и е със стъклено покритие. Така атриумът не само обогатява пространството, но и служи за осветяване на част от офисните площи, подсилвано и от светоотразяващите панели на стъкления покрив.

 

Подземните паркинги са на две полунива, всяко от които е за по 50 автомобила плюс две паркоместа за инвалиди, или общо тук може да се паркират 100 автомобила плюс 4. Те се движат по двулентова рампа, а гаражните врати се отварят дистанционно.

 

Щадяща околната среда е много съвременната климатизация на новата сграда. За отоплението не се използва ТЕЦ. Климатизация, вентилация, отопление, въздуховоди – всичко това е обединено в една система. Тя е самостоятелна, проектирана е по много икономичен начин и работи на особени принципи. Инсталациите съдържат 3 кг. или повече флуорирани парникови газове.Основната част на системата е на световноизвест-ната японска компания MitsubishiElectric. Смело може да се каже, че тази обединена система е еднаот най-модерните и дори може би най-модерната в България в момента.

 

Също по най-съвременен начин е направено окабеляването на сградата. Двойният таван позволява много бързо, просто за един уикенд да се разместват работните места на служителите, на заличките за срещи и преговори.

 

Върху разгънатата площ от близо 7 645 кв. м. са разположени общо 480 работни места. Те са решени също на съвременен принцип – т.нар openspace(отворено пространство). Служителите са отделени посредством леки преградни стени, пропускащи слънчевата светлина, с рафтчета за най-необходимите документи и ниски (150 см) шкафове. Така тесният контакт и комуникация между колегите се съчетава умело с известна изолация на работната зона и личен уют. Единствено директорските кабинети и малките заседателни зали по етажите имат леки остъклени прегради.

 

Може би най-характерно за новата сграда на Банка ДСК-ЦУ на ул. „Бенковски” е „зелената концепция” (The Green Concept).Именно тя е основната идея при избора на материали и елементи и при цялостното оформление на вътрешното пространство на сградата. Още с влизането в озарения от дневна светлина атриум силно впечатление прави скулптурната композиция «Изгубеното дърво» (Missed Tree).

 

Визуална и обединяваща функция в интериора (дело на дизайнерите арх. Веселина Николова и инж. Николай Николов) изпълнява стъкленият атриум, решен в духа на приетата зелена линия с реду-ващи се ивици ламперия с естествен фурнир, ивици стъкло с офсетов печат на тревен мотив и ивици прозрачно стъкло. Илюзията, че си сред много зеленина се създава от пълноцветния печат върху стъкло на силно уголемени свежозелени стръкове трева «райграс» (принтовете са затворени в триплекс), подсилва се и от саксиите с живи тропически растения, висящи от етажните площадки към атриума. Така човек има чувството, че не е в офис на банка, а е попаднал сред «висящи градини».

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии