Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

„Женска” жилищна кооперация откриха във Виена


Първата по рода си жилищна сграда за жени във Виена отвори врати за своите жителки на 17 декември-една година след първата копка.

Новодомките получават жилища, които отговарят на техните желания и потребности, ориентирани към по-близко съжителство на различните поколения.
Идеята принадлежи на неформалното сдружение [ro*sa] на жени на различна възраст и с различен произход, които ще обитават кооперацията с децата си и евентуалните си партньори.

Архитектурата, дело на бюрото Köb & Pollak, е решена около замисъла за една жилищна общност подобна на голямо семейство, което живее задружно и в близък контакт помежду си.
При оформлението са взети предвид многобройните желания и идеи на бъдещите обитателки.

Община Виена подпомогна експерименталния проект с предоставянето на подходящ парцел и с финансиране от 2,4 милиона евро. Допълнителни 44 600 евро общината отпусна за четири жилища за социално слаби семейства. Като цяло разходите за строителството възлизат на 6,3 милиона евро, съобщават от общината във Виена.

Кооперацията предлага един офис и 40 жилища, почти всяко от които с балкон, лоджия или тераса с градина.

Апартаментите лесно се обзавеждат и преустройват и са съответно: боксониери (ок. 30 кв. м), гарсониери (ок. 47 кв. м), двустайни (ок. 65 кв. м), тристайни (ок. 95 кв. м), четиристайни (ок. 120 кв. м). Всички мезонети и двете адаптирани жилища на партера разполагат с директен достъп до собствена тераса и до общата градина на двора.

Освен обичайните общи помещения, сградата разполага с помещение за социални контакти с тоалетна и мека мебел с възможност за обзавеждане на кухня, общ терасиран двор с градина, пейки и детски кът, работилница, миялно помещение и малка сауна.

Върху покрива има тераса, на която жените ще засадят и поддържат цветни лехи. Така живущите не просто ще прекарват заедно свободното си време, но и ще си помагат в делника – например възрастните обитателки ще готвят обяд за децата и ще се грижат за тях, докато майките са на работа.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии