Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

„Слънчев бряг” АД иска да продаде инфраструктурата си на държаватаСъветът на директорите на "Слънчев бряг" АД, което е собственик на инфраструктурата в едноименния черноморски курорт, предлага да продаде улиците и алеите на държавата. Това съобщиха от компанията, а информацията беше потвърдена и от икономическото министерство.

Идеята е била изпратена до министерството преди около месец. Според нея държавата трябва да купи улиците и алеите в курорта, чиято стойност по последна оценка е 13 млн. лв. Така ще бъдат възмездени и частните акционери в дружеството, които имат 25% дял.

Сагата с инфраструктурата на курорта започна отдавна. През миналата година обаче ситуацията се изостри, след като хотелиерите от източната част на комплекса отказаха да плащат инфраструктурна такса, тъй като вече внасят подобна в община Несебър. С мотив, че не може да поддържа улиците в града, след като не събира тези средства, дружеството предложи да продаде улиците на общината.

От местната администрация пък отказаха с мотива, че нямат средства, и изразиха готовността си да поддържат улиците само ако ги получат безвъзмездно. Така се стигна до омагьосан кръг, в резултат на който малко преди началото на активния летен сезон уличното осветление в курорта беше спряно, тъй като "Слънчев бряг" АД отказа да го плаща.

Малко преди парламентарните избори пък министерството на икономиката, управлявано тогава от Петър Димитров, предложи все пак инфраструктурата да бъде прехвърлена безвъзмездно на община Несебър. Идеята беше внесена като точка от дневния ред на общо събрание на "Слънчев бряг" АД, но по-късно спряна от комисията за финансов надзор, тъй като би увредила интересите на минориторните акционери.

При настоящото предложение процедурата ще бъде спазена, тъй като частните акционери ще бъдат възмездени за сделката, но не е ясно дали в условията на криза може да бъде осигурена сумата. От икономическото министерство съобщиха, че няма решение по предложението, а в момента се работи по различни варианти.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии