Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

"Екуест" продаде терена на завод "Родакар" във Варна за 10 млн. евро

Инвестиционната компания "Екуест инвестмънтс Болканс" е продала терена на бившия автомобилен завод във Варна "Родакар", съобщиха от дружеството. Купувачът е "Кредитанщалт булус" (част от "Уникредит лизинг"), а цената на сделката е 9,93 млн. евро.
От компанията посочват, че постъпленията от продажбата ще отидат за погасяването на задълженията на "Екуест". "Дружеството продължава да преговаря с кредиторите си за преструктуриране на част от дълговете си", се казва в официалното съобщение на групата.

Преди 15 години "Родакар" беше един от амбициозните проекти в България в областта на автомобилостроенето. Заради икономическата криза от 1996 г. и търкания с кабинета &aposВиденов" обаче британският инвеститор "Роувър" се оттегли.
Това е поредната продажба на активи на групата "Екуест" в България. Наскоро "Екуест Болкан пропъртис" договори продажбата на мажоритарен дял в бившето софийско кино "Сердика", като продажната цена беше близо 30% по-ниска от тази, за която компанията купи имота преди няколко години. По-рано инвестиционната група се раздели с автодилъра "Авто юнион груп" и застрахователното дружество "Уника България".

Още в началото на годината от "Екуест" обявиха, че ще започнат да разпродават част от активите си в региона и ще се съсредоточат върху търговията с потребителска техника. Групата е собственик на веригите "Техномаркет" и "Домо" и до момента тя ги определя като една от стратегическите си инвестиции. Компанията има значителни вложения на имотните пазари в региона, като ключовият им проект в България е участието в курорта "Супер Боровец". Някои от другите имотни проекти на групата в България-като например участието в софийския комплекс "Бояна парк"-вече смениха собственика си. В портфейла на групата влиза и почистващата фирма "Новера".

Двата основни фонда на "Екуест" все още не са публикували отчети за третото тримесечие. За първото полугодие "Екуест Болкан пропъртис" обаче декларира над 69 млн. евро загуба за първите 6 месеца на годината. Тази загуба е 7 пъти по-голяма от декларираната за същия период на предходната година. "Екуест инвестмънтс Болканс" пък записа загуба от над 27 млн. евро за полугодието. От "Екуест" обясниха тези резултати както със свитото потребление, така и с падащите цени на имотите в региона. Отчетите показват, че най-големите извънредни разходи идват именно от обезценката на имоти.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии