Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

"Адрес" срещу "другите агенции" за имоти

На 8 февруари 2009 г. в сайта на агенция "Адрес" беше публикувана информация със следното заглавие: "0 % за купувачите"

 

От сайта на "Адрес": "През 2009 г -  годината на сериозната промяна на имотния пазар, водеща до  понижение на цените на имотите и силно намаляло търсене, АДРЕС отново е новатор в сферата на недвижимостите.  Компанията стартира активна рекламна кампания насочена към КУПУВАЧИТЕ на имоти – закупуване на имот чрез АДРЕС,  БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ НА КОМИСИОННА!"

Точка 4: "САМО АДРЕС ще представи ВАШИЯТ имот на всички заинтересовани клиенти на ЦЕЛИЯ ПАЗАР. В същото време другите агенции ще изискват от техните клиенти – купувачи, заплащане на комисионна."

 

 

Възмущението на агенциите предизвика "другите агенции". . На 20 февруари Ивайло Манахов (съсобственик в този портал), се свърза с един от мениджърите на "Адрес" г-н Калоян Богданов и зададе въпроса: "Кои са тези други агенции?".

Отговора беше, че това са агенциите - членове на НСНИ (Национално Сдружение Недвижими Имоти). Имало е среща, на която членовете са декларирали, че ще вземат определена комисионна и от купувача.

 

Проблема е, че има хиляди агенции за недвижими имоти, които не членуват в НСНИ и така се оказва, че от "Адрес" пряко атакуват всички тези "други агенции". Това по всички правила си е чиста нелоялна конкуренция.

А какво да кажат купувачите, които ще пазаруват без комисионна - може би трябва да са щастливи от спестените пари и от факта, че най-после е дошъл безплатния обяд. И още една подробност: "Адрес" вече разполагат и със свой център за кредитиране, защото са наясно, че дори купувачите да не плащат комисионна, се налага да ползват кредитиране. Представители на този център за кредитиране, се свързаха неотдавна с мен и предложиха следното: Към всяка оферта в портала присъства и кредитен калкулатор, с който се изчислява примерен кредит. Предложението беше в калкулатора да присъства логото на кредитния център на "Адрес" и от всеки клиент ще получаваме %. На отказа ми, заваляха реклами, че кредитния център вече работи с порталите imot.bg и imoti.net След моето несъгласие последва признание, че кредитния център е към групата на "Адрес" и изпускаме голямата далавера.

Така купувача плаща 0 % и в следващия момент кредита от "Адрес".... На всички пожелавам приятно пазаруване на 0 % промоция, а на мислещите пожелавам успешни сделки и много приятели.

 

И понеже "Адрес" твърдят, че САМО те ще ви свършат работа, аз каня всички, които продават и всички, които купуват да се свържат с нас за да предложат или купят имот ДНЕС - от най-богатата база данни на така наречените "други агенции". Ще съдействаме по всякакъв начин и съм сигурен, че базата с имоти е по-голяма и че нашите партньори ще поставят приемливи условия както за продавача, така и за купувача. Вече се свързаха с мен и финансови структури, които са готови на гъвкаво кредитиране.

 

За продажба или покупка на имот, пишете: dnes@imotdnes.com

Нашите партньори ще се погрижат за вас!

 

Порталът за имоти на Варна www.imotdnes.com подема кампания за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията по случая. Всички агенции, които до този момент се свързаха с нас и желаят да вземат отношение, могат да го направят като ни изпратят своето мнение или го изразят като коментар към тази страница.

 

Моля всяка агенция от Варна и България, която подкрепя инициативата да постави връзка от своя сайт към тази страница с текст: "Адрес": 0 % за купувача!"


Благодарим на собствениците на Агенция за недвижими имоти "Аблена" - за първия сигнал по темата. Ето и тяхното мнение -

вижте повече....

Ивайло Манахов


 Статията и коментарите ще бъдат публикувани и в мартенския брой на списание "Имот днес Варна"

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
   1  2 » »»

Калин: 2012-06-16 14:27:32 |

Ще ме извините, но още преди 3 години, когато работех в "ПОЛИКОНТАКТ", в отдела за недвижими имоти, още тогава решихме да не вземаме комисионна. Това, че Адрес са първите са глупости. Още повече, че имаше достатъчно фирми, които последваха примера ни. Нямам идея кой го е измислил това, но не е логично да се твърди нещо, което не може да бъде доказано. А и Адрес винаги са се мислели за нещо повече. В крайна сметка всички знаем как процедират брокерите им...

Николова: 2012-06-16 14:27:32 |

Няма какво да коментираме "АДРЕС" всички ги знаем колкоса кадърни и грамотни тяхните брокерчета които ако им зададеш най елементарен въпрос относно сделка ти отговарят че ще се консултират с менажера на фирмата , това е може би престижно . Относно комисионната , ами нека да се регламентира със закон както е във развитите страни, там се взема наистина само от продавача но е в размер от 6-10% което при нашите условия е все едно от куповач и продавач. В развитите страни задължително продажбата на имот минава през агенция за недвижими имоти, която носи отговорност за коректо изпълнени задължения по сделката.

Милена Балчева: 2012-06-16 14:27:32 |

Здравеите колеги, Не мога да остана безучастна по темата...Темата наистина е болезнена,но мислиа ,че в тази трудна ситуациа триабва да не реагираме емоционално.Колегите ,които са членове на НСНИ са информирани ,че е сезирана комисиата по етика и се работи по проблема...Мислиа ,че не е етично да хулим колеги,независимо дали това е Адрес!Мислиа ,че наистина не е правилно да се коментират комисионите в цифри,особено в публичното пространство,никаде по света не се коментират хонорари в рекламна стратегиа...Това ,което е по важно е дали все пак ,в тези трудни условия не се налага да преосмислим стериотипа си на работа ....дали все пак стратегиата на Адрес не е частично правилна,дали не е настапило времето да помислим как да се адаптираме кам новите условиа...

Наблюдател: 2012-06-16 14:27:32 |

http://moreto.net/novini.php?n=37448

Ивелин Косев - Лукс Имоти: 2012-06-16 14:27:32 |

На това в цивилизованите държави с нормална и работеща съдебна система, му се казва НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ!! Милите брокерчета и мениджърчета, от Адрес толкова са я закъсали, поради некомпентентност и лежане на стари лаври, толкова са се затлачили в глупавите си правила, технологии и прочие, че са забравили основното - как да работят в полза и услуга на клиентите си, а не как да ги замотаят, за да си напълнят джобовете и бюджетите в условия на стагниращ пазар...... С тая елементарна манипулация от сорта на 0% комисионна за купувача, заблуждават самите себе си и търсят, изгубения някъде в годините безхаберие, имидж и авторитет, този жалък отчаян опит да ги забележат е нищо друго освен криворазбрана гъвкава креативност, която е необходима на този етап за да си успешен в бизнеса!! Убеден съм, че негативите в края на тази им кампания ще са много повече отколкото някакъв поне минимален ефект! Много ми е чудно, един ден когато нещата влязат в релси и се стабилизарт, как и с какви очи ще започнат пак да таксуват купувачите с 3% комисионна, когато продавачите вече няма да са склонни да им завишават цените с 6%.........!!! Помислете върху това дами и господа от Адрес!!

Милчо Матев: 2012-06-16 14:27:32 |

Всъщност на всички е ясно, че от това, че ще се вземат 6% комисион(вероятно без ДДС) само от продавача,крайният резултат за купувачите няма да е по-евтин имот. Даже обратното-когато Адрес не поемат ангажимент към купувача, вероятността за преговори за сваляне на цената е малка.Това почти винаги ще предполага по- неизгодни условия за КУПУВАЧА и по-висока цена на сделката. Относно етиката на Адрес-тя е отдавна известна.Направо им се чудя на ума- другите агенции така, другите агенции иначе! Това е доказано не работещ подход в рекламата и едва ли такъв глупав ПР ще им помогне. Относно компетентността им и начина на обслужване-в такива централизирани структури всеки е с разписани правила за действие, наблюдаван е постоянно,обстановката е сковаваща и трудно може да се говори за творчески подход. Решаването на дори елементарни въпросите е много тромаво.

кристина николова: 2012-06-16 14:27:32 |

За голямо съжаление Адрес отново се изложи.Не знам дали всички са наясно,но много хора предпочитат да не работят с тях,точно поради тази нелоялност.За огромно разочарование на фирма Адрес ,искам да спомена ,че 0% се избива като се товари цената за купувача,в смисъл следния:продавача иска за имота си цена от 20000 евро,адрес качват цената на 26000 евро и ето видите ли не вземат комисион от купувача.Това коректност ли е ,що ли ? И ако има невярващи то моля проверете,от Адрес дадете ли си имото при тяп за продан,ще ви обвържат с договор,и първият въпрос ще бъде дали ще им защитите цена.Иначе казано съм напълно съгласна с горепосечените отзиви за фирмата и мисля ,че трябва най после някой да ги постави на мястото им.СТИГА СА СЕ ЗАМОЗАБРАВЯЛИ!!!

Р. Славов: 2012-06-16 14:27:32 |

"НСНИ" ??? Поредните маймуни на клона ? Ако имаше държава нямаше да има НСНИ в такъв формат и неясен начин на работа и ефективност. НСНИ е нищо повече от нелоялна рекламна агенция. По темата ми се струва, че отново страдат клиентите и хората които искат да работят, честно.

Вили Димитрова: 2012-06-16 14:27:32 |

То ,че е некоректно - много ясно ! Но пък АДРЕС кога и с кого са били коректни - дали с продавачи , дали с купувачи или с колеги . Нищо ново под слънцето не се случва , от тях всичко може да се очаква, но ние другите аганции какво сме направили досега по този въпрос - ами нищо всеки се ескрил в черупката си и нищо не го интересува.Така ,че Адрес ще продължават в същия дух докато има клиенти които да им се вързват.Пожелавам на всички колеги успешна и ползотворна година до колкото е възможно в тази криза.

Александър Димитров: 2012-06-16 14:27:32 |

Явно грандоманството на Адрес е класическо. Мнението им за най-велики на пазара едва ли може да се надмине.То идва от желанието да се направи сделка на всяка цена, без оглед на морал,етика и колегеалност. Явно тези пониятия не са част от политиката на Адрес, както и не са част от тяхната ценностна система. Те си мислят, че откриват Америка, ама тия трикове са отдавна открити и отдавна засенчени от компании с репутация. Лично аз не мога да причисля Адрес към компаниите с репутация защото алчността и нечистите задни мисли и недомлъвки винаги ще те закопаят. Мисля че Адрес сами си го начукват с тая си егоистична политика на величие. Вероятоно ще мине време и те самите ще реализират отдръпване на предлагащите имоти, дори и на ония които търсят. Защото не всичко е пари на тоя свят. А за Адрес е обратното: всичко е пари и няма значение как са постигнати. До сега не съм чул един топъл отзвук за политиката на Адрес, само тяхното арогантно и високомерно самомнение виси някъде безпочвено във въздуха. Те се смятат за по мъдри от времето, но ще видим колко офиса ще затворят в бъдеще.

   1  2 » »»

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии