Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

„Петрол” прехвърля имотите си в отделно дружество
Дистрибуторът на горива "Петрол" ще прехвърли значителна част от имотите си - 196 бензиностанции и прилежащите земи, в новата компания "Елит Петрол", което ще бъде регистрирано на борсата като дружеството със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Това стана ясно на извънредното общо събрание на веригата.

Проектът за "Елит Петрол" беше одобрен чрез гласовете на един от присъстващите миноритарни акционери-офшорна компания, зад която според запознати стоят мажоритарните собственици на дистрибутора на горива-Митко Събев и Денис Ершов (контролират "Петрол" чрез "Петрол холдинг" Варна). Така или иначе обаче присъстващият представител на част от облигационерите-изпълнителният директор на ПОК "Съгласие" Милен Марков, не възрази срещу подготвяното преструктуриране на дружеството.

С прехвърлането на имотите в "Елит Петрол" ръководството на "Петрол" цели да постигне няколко ефекта-да подобри ефективността на двата си реално бизнеса, каквито са веднъж търговията с горива на дребно и втори път управлението на имотите, да осигури достъп до по-лесно финнасиране чрез банкови крдити, като се използват имотите за обезпечение и да се възползва от предоставеното от закона облекчение АДСИЦ-ите да не плащат данък върху печалбата, която на 90% се разпределя задължително сред акционерите. С отделянето на имотите от дейността по продажбите на нефтопродукти мениджмънтът очаква и да скочи инвеститорската оценка за двата бизнеса, което според наблюдателите напълно се вписва с плановете на собствениците да продадат бизнеса си.

"Реално всички заинтересувани лица от "Петрол" страдат от липсата на диференциация между имотите и търговията сгорива. По примера на много публични компании по света недвижимото имущество трябва да бъде изнесено в отделно дружество", обясни по време на събранието Цветан Димитров, финансов директор и член на управителния съвет на компанията. По думите му сегашната ситуация намалява значително гъвкавостта на веригата бензиностанции в процеса на финансиране и не позволява увеличение на доходността от управлението им.

В балансовия отчет активите на дистрибутора, предмет на прехвърлянето, са оценени на около 200 млн. лв., но според мениджмънта реалната пазарна оценка е многократно по-висока, което на практика му пречи да тегли средносрочни и дългосрочни инвестиционни кредити. Фиктивната им преоценка пък би принудила дружеството да плати значителни данъци без реално в него да са постъпвали каквито и да било пари. "Апортът ще позволи тези активи да могат да бъдат залагани като обезпечение по банкови заеми", аргументира се финансовият директор.

Плановете на "Петрол" са да преобразува "Елит Петрол" в дружество със специална инвестиционна цел, което да бъде качено на фондовата борса през есента на следващата година. АДСИЦ-ът от своя страна ще отдава бензиностанциите под наем на компанията-майка "Петрол", като върху формираната от наемодателя печалба от дейността няма да бъде облагана с данък. Макар евентуалният положителен принос да постъпва в крайна сметка в майката, последната също няма да дължи данък печалба за него, тъй като в България се облага крайния финансов резултат на индивидуална, неконсолидирана основа (тази на дъщерните дружества).

Операцията по прехвърлянето на бензиностанциите е и част от пректопродажбата им. Както вече написа "Капитал", холдингът ще търси през следващите месеци купувач за близо 200 от най-атрактивните си бензиностанции и десет от петролните си бази. Сигурни участници в наддаването за бензиностанциите на Събев и Ершов ще бъдат поне две компании-"Еко България", част от гръцката "Хеленик петролеум", и подразделението на руския държавен енергиен гигант "Газпром"-"Газпром Нефт", един от най-големите производители на нефт и газ в Русия.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии