Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

60% спад на чуждите инвестиции в строителството и недвижимите имоти за първото тримесечие208 млн. евро са чуждите инвестиции в строителството и недвижимите имоти през първото тримесечие на 2009 г. спрямо 511,2 мил. евро за същия период на миналата година. Или спадът е с 59,3%.
Официалната статистика констатира, че офертните продажни цени в страната отбелязват средно понижение 5,95%,  а наемните стойности са намалели с 6,59%.
По голяма част от сделките се реализират на нива с 20% по-ниски спрямо първоначално обявените оферти.
Сделките с имоти за периода януари-март са 35 433, спрямо 56 438 за същия период на 2008 г. или отбелязания спад е 37,27%.
Предлагането значително надвишава търсенето, но до края на годината може да се балансират нивата на търсене и предлагане, тъй като освен по изключение, нови жилищни проекти не се очакват. По този начин свободните жилища за продажба ще намалеят
Другата причина за свиването на пазара е ограниченото банково кредитиране. За сравнение през 2008 г. близо 80% от жилищата са били закупени чрез ипотечен кредит.
В момента купувачите са предимно българи, руснаци и граждани на страните от бившите съветски републики.
Трябва да се отбележи, че жилищните имоти ще бъдат най-малко засегнатият от кризата сегмент на пазара на недвижими имоти, но развитието на този сегмент остава в пряка връзка със състоянието на кредитния пазар. 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии