Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

5,2 % ръст на валутните резерви очакват от БНБ през 2010 година

 

Валутните резерви на Българска народна банка ще отчетат умерен ръст от 5,2% през следващата година, като очакванията са той да бъде постигнат главно през втората половина на 2010 г., смятат от институцията. Това се посочва в проектобюджета на институцията, ръководена от Иван Искров, за 2010 г. Заради забавянето на световния и националния растеж банкнотите в обращение, както и средствата на банките и на правителството при БНБ ще се увеличават с по-слаби темпове от тези в предходните няколко години.

Средногодишният размер на международните валутни резерви на БНБ за следващата година се очаква да бъде около 22,5 млрд. лв. без монетарното злато. Тази прогноза отчита влиянието на световната финансова и икономическа криза върху българската икономика. Доходността от управлението им ще бъде по-ниска през следващите 12 месеца. От БНБ очакват нетните приходи от управлението на резервите да бъдат 161 млн. лв. за 2010 г. спрямо прогноза за 491,6 млн. лв. през 2009 г.
 

Над 5 пъти ще се свие печалбата на БНБ през следващата година, става ясно от проектобюджета. От централната банка очакват положителен финансов резултат в размер на 80,2 млн. лв. за следващата година при 456 млн. лв. печалба за 2009 г. За първите шест месеца на тази година печалбата на БНБ е 368,5 млн. лв., става ясно от отчета, който институцията внесе в Народното събрание. За същия период на 2008 г. положителният финансов резултат е бил 341,3 млн. лв.

Бюджетът на централната банка за следващата година е намален с повече от една трета в сравнение с 2009 г., сочи проектобюджетът на трезора. С 9% по-малко ще бъдат парите за издръжка на институцията, а средствата за инвестиционната  програма са намалени със 77,4%. БНБ ще разполага с 90,24 млн. лв. за издръжка, близо половината от които ще отидат за материали, услуги и амортизация. 21 млн. лв. са предвидените разходи за персонала, а близо 20 млн. лв.-за поддържане на паричното обращение.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии