Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

54 % от жилищата във Варна са панелни и маломерни


54% от жилищата в община Варна са маломерни, изградени от панели или стоманобетон преди 1990 година.

Това съобщи на пресконференция председателят на варненската комисията по социални дейности и жилищна политика Гергана Господинова.

Тя представи пред медиите данните от две социологически проучвания за жилищните нужди на младите хора. Изследванията са уникални и Варна е първият град с толкова пълни проучвания за жилищните нужди и нагласи на населението.

Съгласно данните най-населени са жилищата, в които живеят млади и на средна възраст хора. В проучването са включени 1253 домакинства. 24% от домакинствата живеят с други семейства в едно жилище, а едва 7% от жилищата са изградени след 1990 година, обяви Господинова.

Две трети от домакинствата живеят в собствени жилища, 14% обаче са се настанили при роднини или познати, където не плащат наем, 5% са в общински или ведомствени жилища, а 9% от анкетираните са на свободен наем.

Едва 3,6% от домакинствата са заявили, че имат нагласата за покупка на ново жилище. Най-високи са нагласите за покупка на имот сред младите хора и тези с по-стабилни доходи.

Една трета от семействата оценяват жилищната площ, на която живеят като недостатъчна, само 4,3% са на мнение, че могат да си купят ново жилище, 71% са заявили, че ако си купят трябва да ползват кредит.

Направените оценки на базата на събраната информация показва, че на условията на Наредбата за настаняване на граждани в общински жилища отговарят 11,6%. Общината обаче разполага 1615 жилища, разпределени в различните квартали.

 Източник: Експерт.бг

 


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии