Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

40 000 британци с имоти в България


Интервю с новия посланик на Албиона Стив Уилямс:
Преди двайсетина години не вярвах, че ще сте в ЕС и НАТО

България не е нова страна за новия посланик на Великобритания Стив Уилиямс. Той е работил в британското посолство в София от 1984 до 1987 г. като втори секретар. Говори и чете на български език. Кариерата му във Форин офис започва през 1981 г. Преди да дойде за втори път у нас, е шеф на дирекция "Америка" в британското външно министерство. Ръководил е отдел "Латинска Америка и Карибски басейн". Бил е заместник-посланик на своята страна в Буенос Айрес. Работил е в постоянното представителство на Обединеното кралство в Брюксел от 1995 до 1998 г. Бил е консултант в банка "Барклис". Със съпругата му Фиона имат две дъщери и син - Клеър, Ема и Рос.

- Ваше Превъзходителство, добре дошли в България за втори път, сега като посланик. Как се чувствате?
- Много съм развълнуван. За мен е чест, а и привилегия. Защото аз се връщам в държава, с която Великобритания има много важни, богати и задълбочени ваимоотношения.

- Веднага ще ви попитам за горещата тема от деня. Лондон продължи срока на ограниченията за нискоквалифицирани български и румънски работници във Великобритания. "Файненшъл таймс" вчера нарече тази мярка "неконструктивна". Британските работодатели смятат, че забраната за българи и румънци не е от полза за икономиката на Острова. Какъв е вашият коментар?
- Решението бе взето, след като бе направен цялостен анализ на британския пазар на труда. Имаше консултации и със заинтересовани от този процес професионални среди. Цялостният анализ на имиграцията от Централна и Източна Европа сочи, че ефектът й върху икономиката е позитивен. Но освен това има признаци, че в някои области, като обществените услуги, се оказва натиск. Поради това правителството трябваше да вземе добре обмислено решение въз основа на анализа на всички фактори. Взето бе разумно и балансирано решение. То предвижда да се запазят ограниченията за български и румънски граждани, докато се анализират по-добре резултатите от тяхното пребиваване във Великобритания.

- Докога ще важат ограниченията?
- Според официалното изявление на правителството ограничението ще бъде запазено поне до края на 2008 г. Ако то бъде продължено и след този период, тогава ще трябва да информираме за това Еврокомисията. Но това е необходимо във всички случаи, когато при присъединяването на някоя държава към ЕС се налагат преходни разпоредби. Що се отнася до нашия трудов пазар, правителството е решило твърдо да наблюдава непрекъснато процесите на пазара на труда.

- Мнозина в България се питат защо никой не пречи на британските граждани да купуват тук имоти, да работят, да се заселват трайно, а Лондон налага известни ограничения?
- Ще подчертая, че няма никакви ограничения за посещенията на българи във Великобритания. А в случая става дума за временни ограничения. Има много българи, които живеят и работят във Великобритания.

- Това е част от процеса на реалната евроинтеграция. Как преценявате първата година от членството на България в ЕС? Изпълняват ли се изискванията за продължаване на реформите?
- На първо място още веднъж бих искал да поздравя България за присъединяването й към ЕС. Това е голямо постижение за страната. То е много важно и за развитието на ЕС. Още през първите десет месеца от членството си България доказа, че има с какво да допринесе за ЕС. Великобритания високо цени това. Ще дам за пример опита на България със страните от Черноморския регион и Западните Балкани.

- Какво очаквате от мониторинга на ЕС за процеса на реформите в България?
- Мониторингът на правосъдието и вътрешните работи е много важен процес. Ние продължаваме да ценим и да подкрепяме българското правителство за мерките, които взима за изпълнение на препоръките на ЕС.

- Да се върнем към въпроса за приноса на България в ЕС.
- Бих могъл да допълня, че след неотдавнашната успешна неформална среща на върха на ЕС в Лисабон, с която приключи институционалният дебат в ЕС, съюзът сега се изправя пред важни за всички граждани предизвикателства. Това са икономическото развитие, работните места, промяната в климата. България ще има важна роля в дискусиите по тези въпроси. Когато става дума за глобалните заплахи, като борбата с тероризма и организираната престъпност, както в двустранните отношения, така и в рамките на ЕС, сътрудничеството с България ще бъде много важно. България има много експертен опит, както и стратегическо глобално значение за тези въпроси.

- Специално в двустранните българо-британски отношения какво може да се очаква?
- Разграничението между двустранни и европейски взаимоотношения сега е изкуствено, защото те взаимно се допълват. Но ако се погледне към търговските връзки между двете държави, тенденциите са много позитивни, има голям потенциал за задълбочаването им. Освен това ще отбележа връзките в културата и образованието. Британският съвет в България има много важна роля. И в тази област отношенията се развиват много добре. В туризма и междуличностните връзки също има развитие. Броят на туристите между двете страни расте всяка година. През 2006 г. почти половин милион британци посетиха България.

- Много британци дори купуват имоти в България. Има ли данни колко са на брой?
- Изправени сме пред едно статистическо предизвикателство, което се дължи на спецификите на общия пазар в ЕС. Много е трудно да се събере точна статистика. Аз съм виждал цифри, че около 40 000 британци притежават имущество в България. Но не бих искал да коментирам колко точна е тази цифра. Същото се отнася и за цифрите на намиращите се във Великобритания българи.

- Какво ви направи впечатление от местните избори у нас?
- Бях много впечатлен от динамиката и качеството на политическия дебат. Отразяването на изборите в медиите тук бе много изчерпателно. За такова ниво на отразяване в медиите на местни избори партиите във Великобритания биха могли само да мечтаят.

- Каква България виждате, след като не сте били тук 24 години?
- През 1987 г. си тръгнах от България и до този момент не се бях връщал. Тогава изглеждаше невероятно България след двайсетина години да бъде член на ЕС и НАТО. Промяната е драматична и прекрасна. От две седмици съм в България и не е редно да правя големи изводи. Но очевидните промени, които забелязвам, динамиката на търговския живот, магазините, пазарите, типичната средиземноморска култура на кафенетата ме впечатляват. Намирам огромна положителна промяна. Това, което не се е променило, са хората, тяхната топлина и щедрост, традициите в страната, чудесните стари занаяти, българската кухня, невероятната разнообразна природа.

- Какво предпочитате от ястията?
- Обичам голямото разнообразие в храната. Харесват ми много ястията на скара и тези, които вървят с българско вино и бира.

- С вас ли е семейството?
- Съпругата ми е с мен и много се радва, че отново сме в България. Първия път дойдохме тук месец след сватбата ни. България има специално място в нашите сърца. Децата ни са студенти и също ще се радват да ни посещават през ваканциите.

- Вие добре знаете български език. Четете ли "Стандарт"?
- Да. Много съм впечатлен както от пресата, така и от електронните медии, от тяхната динамика и обхват.

- Имате ли хобита?
- Обичам почти всички спортове, но не толкова като играч, а като ентусиазиран фен. Практикувал съм няколко вида спорт. Сега много обичам разходките в планината. България наистина е прекрасно място за това. Обичам и музиката. Сигурно хоби ми е и семейството, защото с най-голямо удоволствие му отделям много време.

Любомир МИХАЙЛОВ, в-к "Стандарт"

Източник:
www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии