Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

30 000 хотела чакат да бъдат продадени у нас

30 000 хотела стоят непродадени у нас и законът за таймшеринг продажбите на хотелите, който позволява разпродажбата на части от хотели и действа в цял свят, чука и на нашата врата.

Това заявиха от Българската асоциация по алтернативен туризъм на пресконференция по повод 10-годишния рожден ден на асоциацията.

Държавата трябва да се замисли за това как променя природния пейзаж, заяви председателят на БААТ Любомир Попйорданов.

Той даде само два метафорични примера - с променения пейзаж на Банско и Калиакра и изтъкна, че строителството там е във вреда на бъдещите бизнесмени. Ние сме свидетели на уникално явление - обединяване на бизнеса с неправителствените организации заради антидържавното поведение на управляващите към българската природа, изтъкна Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците.

За 10-те години от създаването на българската асоциация за алтернативен туризъм беше отворена страницата на селския туризъм, директор на Института за анализи и оценка на туризма. През 2007 г. в страната е имало 23 млн. посетители - туристи и екскурзианти.

Туристи са тези, които стоят на дадено място повече от 1 ден, а екскурзианти - само ден. 15,9 млн. от тях са българските посетители - 9,8 млн. са екскурзиантите. Като имаме предвид, че някои ходят по 6 пъти на почивка, тези данни означават, че българите, които си позволяват почивка, са не повече от 30%, изтъкна Румен Драгано.

7,8 млн. са чуждите посетители за миналата година. От тях 4,9 млн. са туристи. Общо приходите от българските туристи и екскурзианти са 2 млрд. лв., а по данни на БНБ приходите от чужденците са 2,5 млрд. евро (включително и от хазарта). 630 000 са българите, били на село, от които 560 000 - само за ден. Чуждите посетители са 360 000. Общо приходите от селски туризъм са 65 млн. евро за 2007 г.

Според БААТ селският туризъм включва води до подобряване на местните икономики не само чрез нощувките, но и с купуване на местните хранителни продукти и сувенири.

От Института за анализ и оценка на туризма прогнозират, че през 2020 г. у нас ще има 45 голф игрища. 4-5000 души идват у нас за наблюдение на птици като главни любители на бърдуочинга са англосаксонци и скандинавци.

Вече тръгва проектът за първия екомаршрут, който е на стойност 285 000 лв. и е основно финансиран от ФАР, стана ясно на пресконференцията. 160-километровият маршрут започва от село Хвойна в Централни Родопи и ще стига до гръцкото село Паранести.

Той ще може да се изпълнява в рамките на 7-9 дни. Българи няма да стане страна на мечтите, ако българските туристи не бъдат посрещнати по достойнство, заяви Любомир Попйорданов, председател на БААТ. За съжаление успешното развитие на алтернативния туризъм е сериозно застрашено от липсата на субсидии, от застрояването на защитени природни територии и от едно "старомодно управление с нотки на феодализъм", смятат от асоциацията. БГНЕС

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии