Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

300 нови компании в ИТ сектора ще дойдат в България300 нови компании в ИТ сектора ще отворят врати в България до 2013 г. заедно с 9000 нови служители. Това каза Яка Стеле, генерален директор на „Майкрософт” за страните от Югоизточна Европа, Балтийските страни и средна Азия, на конференция на тема: „Оптимизиране на бизнеса и създаване на работни места. Яка Стеле цитира прогнозни данни, според които през следващите 2-3 години 16 000 нови ИТ компании ще бъдат открити в Европа и така ще създадат 500 000 нови работни места. ИТ имат важна роля за възстановяването на икономиката и могат да изиграят много ключова роля за излизането от кризата. До 2002 г. ИТ секторът е подобрил продуктивността в САЩ и е допринесъл за растежа на бизнес компаниите, обясни Яка Стеле.
В момента много компании ограничават разходите си и намаляват инвестициите си в иновации и маркетинг. “Очакваме, че тази година в България ще бъде доста трудна. Страните и държавите ще продължат да изпитват трудности”, каза Яка Стеле. Информационните технологии ще играят обаче важна роля занапред. Технологиите на бъдещето са естествени начини за контролиране на средства чрез допир и глас.
Според Майкъл Хартман от „Майкрософт” ИТ могат да създават бизнес стойност–затова има добри примери и в България. Българските пощи например са инвестирали в Майкрософт и така са намалиха разходите си по административна поддръжка.
Информационните технологии изискват инвестиции, а много от разходите на компаниите отиват за поддръжка – до 35 %. „Повечето от клиентите ни са  между основно и стандартно ниво. Клиентите гледат на ИТ само на средство за намаляване на разходите. Ние се опитваме да ги убедим, че ИТ трябва да бъдат стратегическа придобивка за тях”, обясни Майкъл Хартман.
ИТ секторът у нас реагира бързо на промените на кризата, 30 % от компаниите казват, че намаляването на хора е част от мерките, които биха предприели, но все още не са го направили, каза Мария Шишкова от Българския форум за бизнес лидерите. Около 43 % заявяват, че не планират да правят промяна спрямо предишната година.
Само 19 % заявяват, че бюджетът им ще бъде по-нисък. 13 % ще предложат увеличение на възнагражденията на служителите си.
Тенденцията, която се наблюдава, е на стабилизиране на икономиката. Актуалната тема е откъде ще дойде възстановяването, отчетоха на конференцията.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Свилен Стоянов: 2012-06-16 14:27:32 |

Тънкият момент е че в психологията на българските компании има уникален отпечатък от известният балкански синдром. Ненапразно в една от големите ИТ компании в щатите за българските програмисти казват така: БГ програмиста може да направи всичко, само трябва първо да разбере какво да направи. Но ако се работи на местна почва - нещата стават много по-добри.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии