Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

2009 та: Броят на сделките с недвижими имоти е намалял от 3 до 5 пъти

Броят на осъществените сделки с недвижими имоти през тази година спрямо предходната е намалял от 3 до 5 пъти, според населеното място. Това сочи доклад на ERA Европа за сделките с недвижими имоти 2008 – 2009 г. Агенциите отчитат ръст на продажбите от средно около 30% на офис за втората половина на 2009 г. спрямо първата. Средната продажна цена на жилище е 49 600 евро, а средната квадратура на продадените жилища е 53 кв.м. за гр. София за последните 4 месеца. Продажбите на жилища над 80 000 евро в столицата са по-малко от 7% за второто полугодие на 2009 г.

Към момента дните, за които един имот се продава, варират между 60 и 180, в зависимост от площта на предлаганото жилище. По наши наблюдения най-бързо се намират купувачи за жилища с квадратура около 50-55 кв.м., а тези които стоят най-дълго на пазара са обикновено с площ над 120 кв.м.
 

В настоящата ситуация има много купувачи, които изчакват цените да продължават да падат, но е изключително трудно предвидимо, кога ще спре този спад и нивата им отново ще започнат да се покачват. Това крие опасност за тези, които чакат твърде дълго достигането на минимума на цените на имотите. В повечето случаи тези, които изчакват губят възможността да купят избрания имот, защото качествените имоти с най-добри характеристики се продават на по-високи цени.
 

Положителни предпоставки за подобряване условията на имотния пазара показват последните данни на БНБ за възстановяване на ипотечното кредитиране. В началото на септември няколко банки обявиха намаления на лихви по ипотечни заеми и кредити за бизнеса. Те бяха сред основните играчи на пазара, което предполага, че във възстановяващата се пазарна надпревара ще бъдат увлечени и други кредитни институции. Това е и сигурна предпоставка броят на сключените сделки с недвижими имоти да започне да расте. Запитванията за ипотечни кредити също отбелязват ръст от 15%. Добра новина е и засилването на активността при ипотечните кредити не само в София, а и в градове като Варна, Велико Търново, Русе, Плевен, където месеци наред се реализираха единични сделки, а сега има признаци на съживяване.
 

Ниските цени на недвижимите имоти накараха представителите на средната класа не само да се замислят за сделка, но и да пристъпят към сключване на такава. След месеци на изчакване цените да продължат да падат, през юли тази година тяхната активност се усети.
 

Една от основните разлики на процеса в България и другите страни от Европа е, че на бранша у нас се наложи сам да се справя с нелеката ситуация. Не бяхме свидетели на целенасочена държавна политика в тази посока. Оздравителни мерки, каквито предприеха правителствата на старите страни членки на ЕС и на голяма част от новите, като съседна Румъния, дори не се усетиха от сектора у нас.
 

Различен нюанс на пазарната обстановка в България придаде и нереално високия ръст на цените на имотите в периода 2002 – 2008 г. Вследствие на кризата през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата спадът им е около 23%, което към момента ги свежда до приемливи нива. Характерно за 2009 г. е, че обемът на предлаганите имоти надвишава няколкократно търсенето, което значително повиши изискванията на купувачите и принуди продавачите на преразгледат своите оферти.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии