Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

14 дни пробваме квартира без пари

Хората, които наемат имот поне за година напред, вече ще имат право да развалят договора с хазяите, без да плащат неустойки в първите 14 дена от сключването му.

Това предвиждат поправки в Закона за защита на потребителите, пуснати от икономическото министерство за обществено обсъждане. С тях се включва цяла нова глава, която регламентира договорите за разпределено във времето право на ползване на собственост и договорите за дългосрочни ваканционни продукти.


Докато не изтече този срок, наемателите не дължат и никакви пари на хазяите си. Стопаните на имоти няма да имат право да прибират и лев от квартирантите преди изтичането на 14 календарни дена от сключването на договора. Едва след това те могат да си вземат авансовата вноска и първия наем.

В 14-дневния срок е забранено дори блокирането на пари или пък плащането на сметки.

Ако хазяинът все пак е блокирал пари на наемателя си или потърси от него неустойка при разваляне на договора в законовия срок, той ще трябва да плати глоба. Нейният размер е от 1000 до 3000 лв.

Договорите за дългосрочен наем трябва да включват подробно описание на имота и пълен набор какви са финансовите ангажименти на наемателя - плащане на сметки и вноски за общите части на сградата, такса смет или пък забрана за ползване на части от имота.

Договорът за наем ще трябва да включва и описание на общите части, както и при какви условия наемателят може да ги ползва.

Според поправките в закона потребителят не е длъжен да поеме плащането на никакви сметки и задължения, които не са изрично посочени в договора.

Почти същите условия трябва да включват и договорите за дългосрочни ваканционни продукти. Те обикновено се сключват при наем на имот в т.нар. апартаментни комплекси за целия летен или зимен туристически сезон.

С поправките в Закона за защита на потребителя се предвижда и възможност един наемател да продаде или замени правото си да ползва даден имот. Тук трябва да има съгласие на хазяите, а в договорите отново изрично се описва какви са финансовите задължения на страните.
 

Статията взаимствахме от сайта на 24 часа

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Корнелия: 2012-06-16 14:27:32 |

Няма да стане нищо, те и сега не си регистрират никъде договорите - как ще се следи за изпълненението на тези промени? Хубаво са го измислили - да се подмажат тук и там, но пак не са го домислили, като няма механизъм за контрол и санкция, отново ще си остане една суха норма...

случаен: 2012-06-16 14:27:32 |

Това е идеалният вариант да изкараш 14 дни на морето без пари! Казваш, че искаш да наемеш луксозен апартамент за 1 година на без значение какъв наем и на 14 ден казваш, че не те кефи и си трагваш по живо по здраво. Абе тези нашите олигофрени в парламента мислят ли изобщо се чудя.... То бива простотия бива ама това вече е върха!

враг на лошите хазаи: 2012-06-16 14:27:32 |

Да не забравяме за консумативите, които те ще изразходят. Върви после ги съди за сметки за парно, ток и вода...Въпреки че ми е писнало от хайдуци-хазаи, тази поправка е меко казано малоумна.

От сайта на 24 часа: Дон Маркиз:: 2012-06-16 14:27:32 |

Дон Маркиз: Не е много коректно за наемателите. Още по-добре ще е за тези дни хазайнът да отпусне безвъзмездно някакви пари например от 1000 до 3000 х.лв. за да може наемателят да се адаптира по спокойно в обстановката, да може да му отпусне мялко края, да се повесели.МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ТАКИВА МАЛОУМНИЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА , че и закони пишат!?

Евгени го е писал като коментар в 24 часа: 2012-06-16 14:27:32 |

Възмотен съм от поправките на закона за защита на потребителя, ще настъпи пълен хаус. Съгласен съм нека и хотелите да пуснат по 14 дена безплатно тогава съм съгласен да си дам апартамента без пари. Така, ще си изкараме 2 седмици на море, планина без пари. П.П. От глупави по-глупави закони правят.

Брокер: 2012-06-16 14:27:32 |

Това ще доведе единствено до пълен хаос. Кой ще се съгласи да си даде жилището на някой, който ще се шири 14 дни и накрая ще се премести другаде, където също ще изкара 14 дни и т.н!?

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии