Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

11 въпроса към Маргарита Лазова, Imoti.net


14.08.07
11 въпроса към Маргарита Лазова, Imoti.net

от Тодор Христов, Сита Мениджмънт Консулт ООД


Маргарита Лазова, Имоти.нет

С Маргарита Лазова от Imoti.net се запознах в началото на Юли 2007 във Варна, като в рамките на около час имах възможността да поговорим по разнообразни интернет теми, на чаша кафе пред Фестивалния Комплекс.

Още в първите минути на разговора ни тогава ми направи впечатление обемът на работа, който върши Маргарита. Тя спомена за разностранни свои интереси в Интернет, за няколко нейни интернет проекта, които с течение на времето са се превърнали в истински бизнес.

Това ме провокира да направя интервю с нея, за да можете и вие да добиете представа за управлението и параметрите на един конкретен интернет бизнес в България. В редовете по-долу става дума точно за това.

Между другото, поканата ми за интервю към Маргарита Лазова съвпадна с анонсирането на изцяло обновения външен вид на Imoti.net и рекламната кампания, която от портала за недвижими имоти провеждат у нас. Препоръчвам ви след като прочетете интервюто да посетите Imoti.net, за да добиете преки впечатления за какъв точно сайт става дума.

И така…

Въпрос 1: Маргарита, моля представете се накратко за нашите читатели.

Отговор: Аз съм Маргарита Лазова, по-известна в уеб бранша като magic. На 27 години съм, завършвам компютърни системи и дизайн в НБУ. Владея английски и испански. Бранд мениджър на България за 2005г. съм с Imoti.net в категория e-brand.

В Интернет съм от 1995г., професионално от 2000г. Имах късмета да бъда част от екипа на Dir.bg за около 2 години. Познанията, контактите, невероятният екип и атмосфера в най-посещавания български портал ми дадоха много във всяко едно отношение.

Въпрос 2: Освен Imoti.net, имате ли и други комерсиални интернет проекти?

Отговор: Imoti.net е водещият сайт, на който отдавам повечето от енергията си, но тъй като непрекъснато ми идват нови идеи се изкушавам да участвам и в други проекти – bgtop.net, firegsm.com, система за sms разплащания и някои некомерсиални сайтове като bgflash.com и magicaura.com, скоро и други.

3. Въпрос: Какво точно е Imoti.net?

Отговор: Imoti.net e първият портал за имоти в България, създаден от мен и моят съдружник инж. Амброзио Йорданов през 2000г. Освен база данни от имоти за продажба и под наем, публикувани от агенции за недвижими имоти и частни лица, има типичните раздели, които характеризират един портал – търсачка, новини, форум.

Едно от постиженията на Imoti.net в сферата на недвижимите имоти за България е налагането на задължителна подробна информация за описание на всяка оферта, което за разлика от кратката обява (тип, цена и място на имота) спестява много време.

Imoti.net е първият портал за имоти в България, създател на редица услуги, някои от които по-късно усвоени и от други сайтове – автоматично известяване за нови оферти, форум, търсене по критерии различни за всеки тип имот, английска версия, система за известяване на нови оферти и следене на коректността на всяка оферта.

4. Въпрос: Къде се намира Imoti.net в момента на пазара си? Ще разкриете ли някои цифри?

Отговор: Imoti.net е лидер сред порталите за имоти със средна дневна посещаемост 12000 души, 35% от които брокери от агенции за недвижими имоти.

В момента разполагаме с над 220 000 оферти, публикувани от над 800 агенции от цялата страна.

Всеки месец регистрираме около 3,5 милиона разгледани страници на месец.

Лидерска позиция има и основния ни конкурент imot.bg, който не е точно портал, а електронната версия на в-к Софийски / Варненски / Пловдивски имоти.

5. Въпрос: Какво най-вече се изисква, за да се създаде и развива с успех един интернет сайт за имоти в български условия?

Отговор: Много неща са, като по-важните според мен са:

    * Желание да си полезни на другите.
    * Високо ниво на обслужване на клиентите – Ние поддържаме приятелски отношения с нашите клиенти и се стремим да се съобразяваме с техните желания в максимална степен.
    * Баланс между нуждите и желанията на различните групи клиенти (агенции, частни лица купувачи и частни лица продавачи).
    * Добър екип от специалисти и фирмена култура.
    * Креативност и иновативно мислене.

6. Въпрос: Различава ли се според Вас маркетирането на един сайт от налагането на пазара на един офлайн бизнес?

Отговор: Със сигурност маркетинга на един онлайн бизнес и на един офлайн бизнес са коренно различни. Но не зная подробности, тъй като нямам опит в офлайн бизнеса.

7. Въпрос: Кои са най-големите трудности или проблеми, с които сте се сблъскали в развитието на Imoti.net? Може ли един пример в тази връзка?

Отговор: Първите 2 години след създаването на Imoti.net имахме трудности да убедим агенциите за имоти в това да публикуват офертите с подробно описание, а не да следват модела, наложен до тогава от вестниците с кратка основна информация.

Винаги е било голямо предизвикателство подбора на персонал и работата в екип. Има още много какво да научим в тази сфера.

(Бел. от Тодор Христов - за работата в екип мисля, че мога да помогна).

Въпрос 8: Колко служители работят за Imoti.net и какви са те като типове длъжности?

Отговор: Екипът ни се състои от 15 човека. Те попадат в следните групи длъжности (професии):

    * Управително тяло
    * Отдел Поддръжка
    * Отдел Маркетинг
    * Отдел Продажби
    * Счетоводство и администрация
    * Редакция статии

По отношение на въпросите за дизайна на Imoti.net, програмирането и администрацията на съврърите не поддържаме собствен персонал, а работим с външни фирми, с които имаме дългогодишно партньорство.

Въпрос 9: Кои са Топ 5 на източниците на интернет трафик, който ползва Imoti.net?

Отговор: Основно, трафикът в Imoti.net идва по линия на Google, Dir.bg, както и партньорски портали и сайтове

10. Въпрос: Какви са плановете за развитие на Imoti.net през следващата 1 година?

Отговор: Едва преди месец успяхме да завършим новата версия на портала, която освен ново лице има и множество подобрения във функционалността.

Предстои ни да сменим английската версия на Imoti.net, където имаме много планове за подобрение, версия на руски език и някои нови функционалности, които за сега бихме икали да запазим в тайна, за да ги пуснем преди конкурентите си.

Въпрос 11: А какви са Вашите професионални планове през следващата 1 година извън Imoti.net? Планирате ли нови интернет проекти?

Отговор: В момента работя по един нов проект и имам още 3 идеи. Не знам дали и кога ще успея да ги реализирам, но ще съм щастлива, ако са успешни – а именно да са полезни или да носят радост на хората.

Това е една от големите привилегии на Интернет – дава възможност за лесен старт и стига идеята да е добра – има шанс за успех. Винаги си струва. Дори това, в което си инвестирал време, пари и енергия да не успее – най-малкото е натрупан някакъв опит.

7 Коментара

    *

      Станислав Жеков на 14.08.07 в 10:08

      Интересно, каква е задължителната минимална инвестиция за стартиране на подобен по мащабите на imoti.net портал в България днес?

      Дори и ако не е в недвижимите имоти, предполагам, има някакви задължителни първоначални разходи. Бих се радвал да чуя мнение на каква стойност възлизат.
    *

      Assenoff на 14.08.07 в 12:08

      Изходен код на имоти.нет - 156 грешки!?
      “завършвам компютърни системи и дизайн в НБУ”
      “По отношение на въпросите за дизайна … не поддържаме собствен персонал, а работим с външни фирми, с които имаме дългогодишно партньорство”
      Интервюираната и нейните партньори знаят ли какво са уеб стандартите и защо не ги спазват?
      Знаете ли например, че с Mozilla Firefox - вторият по популярност браузър - ТОП ИМОТИ - НЕ се визуализират?
      ‘top_offers’ - alert(”Данните не могат да бъдат заредени”) - нормално, щом използвате ActiveX, който работи сaмо с IE …
      И още нещо от Условията за ползване на предоставяните услуги:
      “Чл. 22. Потребителят е длъжен да обезщети imoti.net и всички трети лица за всички претърпени вреди и пропуснати ползи, включително за всякакви разходи и платени адвокатски възнаграждения, настъпили вследствие на предявени искове от и/или платени обезщетения на трети лица във връзка с Интернет страници, хипер връзки, мaтериали или информация, които потребителят е използвал, разположил на сървъра или в указателя на imoti.net, изпращал, разпространявал, направил достояние на трети лица или направил достъпни чрез imoti.net в нарушение на закона, настоящите Общи условия, добрите нрави или Интернет етиката.”
      Посочете юридическа дефиниция за добри нрави и Интернет етика.
    *

      Тодор Христов на 14.08.07 в 12:08

      Предполагам, че Маргарита ще отговори и на двата въпроса, зададени дотук, но си позволявам да изразя лично мнение - това интервю не е за уеб стандартите или юридическите дефиниции в условията за ползване на сайта, а за това какво стои зад един интернет бизнес - като замисъл, трудности, персонал, предизвикателства, конкуренти, правила за успеха.

      И двете повдигнати теми от Assenoff сигурно са много важни, но според мен са предмет на съвсем друга дискусия, може би в друг, специализиран по темите сайт, блог или форум.

      Но това е само мое мнение, разбира се. :)

      Специално по въпроса на Станислав Жеков - на мен също ми е интересно да узная повече за разходите по стартиране на голям сайт у нас. Нямам опит в тази област и ще е интерсно да узная повече.
    *

      Web 2.0 Toolbar на 14.08.07 в 14:08

      […] Следват интересните неща за деня. В NovaVizia.com е публикувано хубаво интервю с Маргарита Лазова от Imoti.net. Хубаво е да се четат неща за хора успели от нищото Из руската блогосфера впечатление правят Блог-а на Димка който е надминал 1000 абоната по rss feed, автора на проекта Блогоферма излиза със статия със съвети как да имате винаги актуален blogroll, Alex Griffin е подхванал хубава тема за интуицията и интернет проектите, а украинците обсъждат как работи McDonald’s […]
    *

      Маргарита Лазова на 15.08.07 в 13:08

      Когато стартирахме преди 7 години беше с минимална инвестиция. Не сме започнали с инвеститор и нямахме голям ресурс. В началото идеята беше идеалистична - да създадем сайт, който да е полезен и да улесни работата на всеки в сферата на имотите. Но се оказа, че за да продължим трябва да пуснем и платени услуги :)

      Днес, ситуацията е различна.

      Инвестиция за програмиране, дизайн, админ на сървър, хостинг - типични за всеки сайт, които не са еднокартни.
      Офис, екип от хора за различните дейности, (това вече е много индивидуално) работни места компютри за тях , заплати.
    *

      Маргарита Лазова на 15.08.07 в 13:08

      Assenoff,

      По отношение на моето образование - не зная зашо сте го споменали , но накратко толкова много са разочарованията в това, което се преподава в НБУ, че имам и съмнение дали има смисъл да го завършвам. Първите 2 години учихме как да работим с Word и Excel и трябваше задължително да си направим личен сайт, който задължително трябваше да е с frames и изпаднах в сериозни спорове с преподавателите и т.н. Друга тема…

      Преди години имах идеята да стана дизайнер и програмист хаха и да правя тези неща сама, но много бързо установих, че е невъзможно и няма как да разбирам от всичко.

      По отношение на кода на имоти.нет, функциите бих искала да се направят още много неща… И аз ги виждам грешките и други неща (всеки ден)… Не е като да не сме в час … но TO DO -то се наложи да го страницираме и е на 3 страници. Колко бъгове имахме в началото на новата версия :( имаше един момент, в който се чувствах както в едно от онези видео клипчета където един човек блъска по монитора и след това го изхвърля през прозореца :) Научих, че е много по-лесно да бъде направен нов сайт, отколкото да бъде обновен съществуващ…

      Но всяко нещо с времето си… едно по едно :)

      За потребителското споразумение - ние наистина сме го забравили… Когато преди години сме го слагали е било с идеята, че е стандартно и го има същото на много други сайтове. Ще видя с какъв тип специалист да се посъветвам и да го обновим. Благодаря :)
    *

      Assenoff на 16.08.07 в 11:08

      Маргарита,
      Благодаря за тези отговори. Споменаването на образованието беше именно във връзка с недостатъците на сайта.
      Извън темата - завършете си образованието, щом вече сте отделили(загубили?) толкова време - една тапия никога не е излишна, нали? Марк Твен е казал: “никога не позволих на образованието ми да попречи на образоването ми” ;).
      По темата - очевидно портала е първото нещо, което виждат потребителите ви - все пак с него си изкарвате хляба. Вие си решавате на кои хора да доверите дизайна и поддръжката. Но имам усещането (смътно) за грешен техен подход към поставената им задача по принцип, що се отнася до кода, че и за визуализацията важи същото … За базата данни нищо не мога да кажа по обективни причини.
      Така се вижда сайта с IE6: http://www.assenoff.net/pics/various/Imotinet_IE.jpg
      А така е с FF2: http://www.assenoff.net/pics/various/Imotinet_FF.jpg
      Нямам Opera да тествам - но сама виждате разликите …
      Желая успех на екипа в амбициозните начинания.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии