Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

106 милиарда евро капитал за инвестиции в европейски имоти през 2010 година


Огромен капитал от 106 млрд. евро ще бъде на разположение за инвестиции в европейски имоти  през 2010 година. Тези данни са от доклад на консултанската компания DTZ. Ако се намерят начини и схеми целият този капитал да бъде инвестиран в имоти, обемът на инвестициите в Европа ще се повиши с цели 80% в сравнение с предишната 2009 година.

 

По-голям процент от инвеститорите са насочени към няколко страни и сегменти от пазара, което дава на инвестиционните мениджъри известна гъвкавост за това къде ще изберат да инвестират набрания капитал.
 

Със сигурност се забелязват ясни признаци за възстановяване на пазара на имоти в Европа, след като бе отчетен ръст на инвестициите трето поредно тримесечие в края на миналата година.
 

От DTZ смятат, че този процес на възстановяване ще продължи и през настоящата 2010 година.
 

През третото тримесечие на 2009 година инвестициите в имоти са били 16,4 млрд. евро, а през четвъртото тримесечие те са били 20,6 млрд. евро, което е ръст от 26% спрямо предходното тримесечие.
 

От DTZ заявяват, че през четвъртото тримесечие се е видяло по-мащабно възстановяване на инвестиционните, като значителна инвестиционната активност е имало във Франция, Италия, Скандинавските страни и страните от Централна и Източна Европа.
Този ръст е бил подкрепен от повишение на броя и стойността на мащабните сделки. В същото време най големите пазари в Европа-Великобритания и Германия,са отчели лек спад през четвъртото тримесечие.
 

Във Франция инвестициите от 1,6 млрд. евро през третото тримесечие, са достигнали до 3,9 млрд. евро през четвъртото тримесечие или ръст от 145%. Към френския пазар се насочват все повече инвеститори, а това потвърждава мнението, че пазарът там предлага изгодни инвестиционни възможности.
 

Италия, Скандинавските пазари и тези в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също регистрираха значителни ръстове, въпреки че тръгваха от по-ниска основа. Обемът в тези региони нарасна съответно с 432%, 113% и 215%.
 

Въпреки това безспорно завръщане на инвестиционния интерес към Европа, инвеститорите все още като цяло избягват риска и действат изключително предпазливо.
 

Забеляза се, че през последното тримесечие на 2009 година инвеститорите се оттеглиха още повече към своите родни пазари, затова чуждестранните инвестиции спаднаха до 31% от общите инвестиции в сравнение с 35% през третото тримесечие на миналата година
 

Делът на чуждестранните покупки на имоти намалява от 52% през 2007 г. до 45% през 2008 г. и 34% през 2009 г. Това показва, че инвеститорите все още предпочитат да търсят възможности на пазарите, които познават най-добре.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии