Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

100 незаконни държавни такси

Иван Груйкин, адвокат от Гражданска инициатива "Справедливост" и Д-р Стойчо Кацаров, член на УС на Сдружението заявиха , че има иколо 100 незаконни държавни такси...

 
"Около 100 са незаконните държавни такси" - заяви Иван Груйкин, адвокат от Гражданска инициатива "Справедливост". Според него, почти всички такси у нас са незаконни поради принципа на тяхното определяне – те не са разходоориентирани.
 
Това важи и за съдебната система и за местната власт. Макар че делото на "Справедливост" за 4-процентната такса за иск в съда вече мина през 3-членен състав на ВАС, Министерството на финансите лансира поредно увеличение на съдебната такса.
 
Общинските такси не за изключение. Най-големия пример е с такса смет. През следващата седмица от сдружението ще изпратят анализи с искания за разходоориентираност на таксите.
Ако новоизбраните кметове не се съобразят с него, Груйкин ще се обърне към ВАС с искане за отмяна на таксите.

Само в София има четири вида имуществен данък, като три от тях са под формата на такси. Д-р Стойчо Кацаров, член на УС на Сдружението посочи, че проблемът не е само в такса смет.

Той даде за пример таксата за вписване на ООД – 160 лв., за АД – 460 лв. и за холдинг – 1700 лв.
И в трите случая се извършва една и съща дейност за едно и също време, но нито една сума не отговаря на реално направените разходи.

Кацаров отбеляза още, че таксата за регистрация на аптеки е 5 хил. лв, а за дрогерия – 1000 лв. Отново се извършва една дейност, разликата е, че в аптеките работят магистър-фармацевти.

С високите такси за регистрация на аптеки, според него, се стимулира създаването на монополи в търговията на дребно с лекарства. Реалната стойност на таксата за регистрация на аптека не надвишавала 20-30 лв. Кацаров определя таксите като средство на чиновнически терор и административен произвол над гражданите, които са зависими от волята на администрацията.

Източник: Софийска Търговско-промишлена камара

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии