Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

0% КОМИСИОН ЗА КУПУВАЧИТЕ!!!! ГОЛЯМА ЛЪЖА ИЛИ КАПАН ЗА НАИВНИЦИ?

Надали някой в България все още вярва, че има”безплатен обяд”. В момент на криза фирмите от всички браншове измислят хиляди начини за привличане на клиенти. Такъв е и случая с национална агенция за недвижими имоти, която агресивно рекламира „0% КОМИСИОН ЗА КУПУВАЧИТЕ”.

 

Така ли е в действителност? Манипулирането на КУПУВАЧИТЕ започва още с обяснението, че „не заплащат никакви такси и комисионни”. Дали брокерите ще покрият 3% местен данък и нотариалните таски от лични средства, не става ясно. В цял свят посредниците и хората в сферата на услугите работят за комисионна, което води до извода, че цялата комисионната /до скоро - 3% без ДДС за всяка от страните в същата агенция/, ще бъде вземана от ПРОДАВАЧА. Естествено всеки би се замислил, дали  последният ще се съгласи на тази „игра” (това е вече друг въпрос?
В сайта на фирмата има обръщения: „вие сте продавач” и „вие сте купувач”. Всяка от страните е убеждавана (както винаги) - по отделно. Ето част от „предимствата” за 

КУПУВАЧА:
„КРАЙ на плащанeто на брокерски такси и комисионни – преди, по време и след приключването на сделката”
„Вече спестявате и ЗНАЧИТЕЛНА сума”
Както по-горе си изяснихме, това не е така.

 

Как ли би се почувствал КУПУВАЧЪТ, когато прочете „предимствата” за ПРОДАВАЧА:

„Ние не сключваме договор с купувача, не получаваме комисион от него и за разлика от другите агенции не представляваме интересите му. Работим само са ВАС!

 

Това  е СЪЩЕСТВЕНА  разлика с  досегашните практики на пазара, при които много често брокерите защитаваха интересите и на двете страни в сделката.
Не зная, защо тази фирма смята, че е лошо да се защитават интересите на двете страни, но си мисля, че точно това е ролята на посредника.
Отношенията между клиента и агенцията за недвижими имоти трябва да са изградени върху взаимното доверие и професионализма. Коректността е другият фактор, който влияе при избора на посредник.


Ето за това задавам въпроса: Кой е вашият брокер? – Този, който няма да ви защити, защото не му плащате комисион или този, който срещу заплащане, ще гарантира сигурността на инвестицията или покупката ви?

 

 

Мнение на г-жа Катя Колева - съсобственик в Агенция за недвижими имоти "Аблена" Варна, Велико Търново

 

 

Вижте офертите на Агенция Аблена


 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Юлка: 2012-06-16 14:27:32 |

Имам агенция за имоти. Колеги, дори не ми се коментира инициативата на кухото чудовище "Адрес"

real estate agent: 2012-06-16 14:27:32 |

г-н Ванко! вижте сега работата на брокера е отговорна и престижна но извън нашата република, където всеки гледа в чинията на другия нали така? друга е работата когато си избираш лекар, като си избереш лош , лошо ти....сменяш го! адвоката си взима свойте 5 % процента вали гърми....да направим паралелче:) все пак....хубаво е кажеш че нещо не е хубаво ама защо е така? така де! иначе агенции ще има, ясно е! супер за кризата която я виждам аз лично като сито по-скро....много нужно за цените на имотите както и на д броя на практикуващите фирми....тази професия няма да изчезне, но ще се радвам да работим някои поне за нейния престиж и уважение, а дано! всичко друго е полемика......

Ванко: 2012-06-16 14:27:32 |

Значи за Адрес става дума. Ами те какво да направят като се чудят как да излязат от клинча, в който сами се навряха? Кой въведе първи ноу хау пред продавача - тайно да се надига цената и да се дели разликата? Кой рекламира зверски, само и само да създаде впечатление за мощ? Колко офиса затвори тази агенция през последните три месеца? Въпроси, въпроси и кой ли ще се замисли над тях. Да избереш коректна агенция е почти толкова трудно, колкото всяко едно нещо. Разликата е, че в бизнеса с имоти грешките струват скъпо. Интересувайте се дами и господа и четете.

Michael Jordan: 2012-06-16 14:27:32 |

Господа, хубаво е да сте запознати с материята която коментирате а не като някой инстерици след поредна новина да сипете некопетентни коментари:)) съжалявам , но е факт. Първо- о% комисон е тема поне на 3 години...да повторя ли откога :))....второ...пазарът вув всеки един бранш е естествен регулатор....има изнесени статистики за това къде по света колко се плаща за услугата....тя не се различава много от тази на адвоката НО, адвоката си взема комисиона само за присъствие а брокера не !! какво правим тогава....говорим си празни приказки....разбира се....трето...фирми с мащаби като Адрес например...търпяп големи разходи в моментна ниски приходи е разбира се , че преди две години всичко беше розово...но затова си аналитици....който казват какво кога....но когато пече слънце кой му е до дъжд.:)))

Kupuvach: 2012-06-16 14:27:32 |

Много ми е интересно как само за един ден тази "национална агенция", която се тупа в гърдите, че е най-голямата и най-успешната промени възгледите си на 180 градуса. До скоро убеждаваше Купувача, че той трябва да им плати 3% /и то без ДДС, понеже целия риск при една сделка е за него. Той плаща изключително голяма цена и рискува да бъде измамен документално или финансово и ролята на агенцията е да провери документите и да му гарантира, че не си дава парите напразно. А сега изведнъж защаитава интереса на продавача, чието единствено желание е да се отърве по най-бързия начин и на всяка цена от този имот даже е готов да плати на кожодерите дори 6% само и само да направят това. Друг е въпроса дали те не са ги сложили над цената му и пак Купувача да си ги плаща като поп само дето сега агенцията няма да защитава интереса му и той или трйабва да си наеме адвокат или друга агенция ако иска да е спокоен. Струва ми се странна тази схема. В нормалните страни е масова практика всяка страна да има агенция, която да защитава интереса му и да го представлява с цел да пести от времето на клента, за което се плаща комисионна. Ако започнат да се вдигат цените отново и търсенето да е по-голямо от предлагането очаквам тази агенция да започне да взима комисион само от Купувача тъй като той ще е на по-голям зор. С две думи търси се кой е притиснат до стената и си нагаждаме политиката както ни отърва. Евтини трикове!

Broker: 2012-06-16 14:27:32 |

Всички са доволни явно от възможността да купуват и продават без комисионна - раят за сделките дойде. Вече виждам как продавачи и купувачи стисват ръце след успешната сделка - в присъствеито на посредниците, а те милите стоят благородно и махват с ръка - за идеята. Невероятно - доживяхме някой да работи без пари.

boxer: 2012-06-16 14:27:32 |

Няма лошо да защитават само едната страна-в случая продавача.Аз лично, като прочета,че някой ми работи без пари, се ядосвам много и не се занимавам с него.Конкуренцията и кризата е голяма-тези се опитват да измислят нещо.Но, първо-българина не е чак толкова простичък и второ и конкурентите им ще започнат да продават "Без комисионна".Ще гледаме екшъни и ще купуваме без комисионна :)

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии