Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

“Пяната изплува и не потъва”: интервю с г-н Висоцки за Асоциация Альоша

На 24 юни 2010 година - в сградата на Генералното консулство на Руската Федерация в град Варна, се състоя пресконференция на учредената на 29 март 2010 година в Бургас - Асоциация на рускоезичните собственици на недвижими имоти в Република България "Альоша".

Разбира се, на първо място иде реч за рускоезичните собственици на недвижими имоти.

Главни действащи лица в PR-акцията бяха:

Александър Анисимов – избран за председател на Асоциацията.

Неговата съпруга Янина Дубейковская – съсобственик в списание «The SEA»;

Генералният консул на Русия във Варна г-н Юрий Соловьов.

Анета Недялкова, президент на агенция за ПР и лайфстал "Anettevents" Ltd. Варна.


Основната цел на тази некомерсиална Асоциация, по думите на организаторите се явява: Защитата на интересите на рускоезичните собственици  на недвижими имоти в България.

Съобщената на пресконференцията информация, ме накара да си задам няколко въпроса, отговорите на които създадоха у мен впечатление за двусмисленост.

Занимавайки се с реклама на имоти от пет години, познавайки собственици на агенции и строителни фирми, не съм останал с впечатление руски граждани, притежаващи имоти в България да търсят допълнителна защита на своите права.
Българското законодателство ясно и еднозначно фиксира правата и задълженията на собствениците, а съдебната система е достатъчно ефективна именно в областта на защитата  на правата върху собственността.

 

В крайна сметка с какво руския купувач се различава от българския?

 

 

Законодателството не прави разлика, когато става въпрос за сделки с имоти. Всичко е ясно регламентирано, а и агенциите посредници натрупаха опит и се научиха да консултират чуждестраните купувачи.


За изясняване на ситуацията, се обърнах с въпроси към г-н Роман Висоцки, който се явява партньор на г-н Анисимов и г-жа Дубейковска в  «Моремедиагруп» ООД – издател на списание «The SEA».


- Г-н Висоцки, какви пояснения можете да дадете относно създаването на гореуказаната организация?

Въпреки абсолютната важност на въпроса г-н Висоцки се подсмихна:

- Разбирате ли, миналата година аз подхвърлих на Яна и Александър идеята за създаването на тази асоциация, докато седяхме на чашка в Созопол.

А нещата стояха така:

Г-жа Дубейковская много се интересуваше от въпроса - от какво може да се припечели в България. Аз отговорих - от туризъм или от недвижими имоти.

Но пазарите са тесни, играчите на тези пазари са много, блъскат се с лакти и ако трябва нещо да се измисля, то тази дейност трябва да се обвие в нестандартна, красива опаковка – например: Да се създаде асоциация – обединение на собственици на недвижими имоти, но като некомерсиална асоциация, което организационно е доста сложно.

Да се направи PR и след това под вид на препоръки, да се подбират строителни обекти с голямо количество апартаменти – от сто и нагоре.
Да се преговаря със собствениците и срещу  определена сума - апартаментите да се препоръчват на потенциалните купувачи - като обекти които се строят от надеждни партньори на Асоциацията.

Предложих дори да се създаде и “знак за качество” на обектите, т. е. Асоциацията одобрява, гарантира и т. н.(На снимката е и логото на Асоциация Альоша – знака, който ще гарантира на руските купувачи, че ще им бъдат препоръчани 100 % солидни и качествени, български фирми. Странно защо знамената на България и Русия са обърнати надолу - това е символа за бедствие)


При това биха се привлекли юристи, които от името на асоциацията биха гарантирали чистотата на обекта и сделката. Разбира се договореностите със строителите трябва да бъдат неформални, неофициални и да не се афишират. По такъв начин дейността на асоциацията в недвижимите имоти ще се маскира с красивата приказка за грижата и правата на рускоезичните купувачи. “А грижата за собствениците – остава на втори план”


- Но в названието на Асоциацията е написано именно собственници?

- Ивайло, не се подлъгвайте от красивите названия. Целта на тази уж обществена организация е – по относително честен начин, да се вземат пари от продавачите на недвижима собственост, а не защита на интересите на собствениците или купувачите от Русия.

Между другото миналата година можах да се убедя как г-жа Дубейковская защитава правата на своите съотечественици в България.

Тя беше посредник при покупка на един апартамент в скъп комплекс в южна България от един московчанин.
При подписването на предварителният договор стана ясно, че продаваният апартамент е ипотекиран, т. е. заложен и даденото обстоятелство по принцип би трябвало да е отразено в предварителният договор.
Продавачът обаче не е вписал  това обстоятелство в договора. Аз обърнах внимание на Яна върху това. Тя ме помоли нищо да не казвам на купувача, за да не се прекрати сделката. Та нали комисионата от сделката беше над 16 хиляди евро.
Така, че когато на едната страна на везните е печалбата, а на другата защитата на интересите на купувача, става ясно че работата не е във съотечествениците.
Аз не мисля, че за една година съвестта на г-жа Дубейковская е претърпяла кардинални промени.

Ще добавя още, че съвестта на г-жа Дубейковская ме принуждава да и доказвам общоизвестни истини изключително чрез съда. Един иск ние вече спечелихме, а в настоящият момент във Варненският съд има още два иска за разглеждане.Предполагам, знаейки характера на г-жа Дубейковская, че това не са последните въпроси към нея, отговорите на които ще се наложи да се получат в съда.
Изобщо защитата на  правата на съотечествениците не е лошо да се  започне с чисти ръце, а не само със студено сърце. Не се учудвайте на тази фраза – това е перифразирано изказване на “другаря Джержински”


- А защо според вас в дадената комерсиална акция участва Генералният консул на Русия във Варна?

- Мисля, че него също са го приспали със сладки фрази за защита правата на съотечественниците. Защитата на законните права на руските граждани зад граница  е пряко задължение на консула, в това число  и  правата на собственост на руските граждани. И ако при теб идват хора които са готови да окажат съдействие в този непрост въпрос, защо да не се подкрепи инициативата?

Да, освен това г-н Анисимов е бивш дипломат. Връстници са с консула, затова дори да не са се срещали лично, със сигурност имат общи познати. И двамата са завършили Дипломатическата академия. Освен това и статуса на Асоциацията е обществена организация. С истинските цели на организацията мисля, че не са го запознали.-    Аз не разбрах добре, а защо вие не участвате в това обещаващо конкурентни преимущества комерсиално начинание заедно със партньорите?
-    Формално, лично аз никога не съм бил партньор с г-жа Дубейковская и г-н Анисимов. Съпругата ми има контролен пакет в «Моремедиагруп» ООД.  Но  миналата година именно на мен първоначално предложиха да организирам тази Асоциация като автор на идеята.
Първо, ако считах това за нужно и вярвах в това, отдавна бих го направил и без тях .
Второ, предложението беше направено толкова високомерно, че аз под благовиден предлог се отказах.
Мислех, край – идеята ще умре, но не!
Пяната изплува.

 


Интервюто с г-н Висоцки проведохме от руски език и при превода се стремихме да бъдем абсолютно точни.

Поднасяме информацията абсолютно безпристрастно, водени от желанието всичко около целите и реалните намерения да е прозрачно.

Спестяваме и коментар от наша страна, защото както сами виждате са замесени важни хора и всяка дума от наша страна може да се тълкува двузначно.

 

Още на следващия ден след публикуването на информацията за пресконференцията -  с нас се свърза г-жа Поля Христова и съвсем директно попита – ние ли сме “Альоша”, които изкупуват имоти за руснаци.

Искала да продаде имот във Варна за 1 000 000 лв. Пазим координатите на госпожата в редакцията. Прочела във вестник “Труд” и влязла в интернет да издири контакти с “Альоша” – там попада на нашия портал и така се свързва с нас.

 

Интересни остават няколко въпроса:
1.    Колко още продавачи на имоти ще възложат надежди на Асоциация “Альоша”?
2.    Как “Асоциация Альоша” ще помага реално на руските граждани?
3.    В 21 век властват финансовите и корпоративни интереси. Интересно как ще се преплита идеалната цел с бизнес възможността?


Границата е тънка.


С г-н Роман Висоцки разговоря Ивайло Манахов – гл. Редактор на Портала за имоти на Варна imotdnes.com
      Екипът на Танграм медиа ООД Варна – собственик на портала, не се обвързва по никакъв начин и не носи отговорност за изречените от г-н Висоцки мнения.


Даваме право на отговор на Асоциация на собствениците на български недвижими имоти “Альоша”.


 

 

 

Опровержение: До: г-н Ивайло Манахов, Гл. Редактор на портала за имоти на Варна „Имот Днес”
Копие: До Комисия по етика към Съюза на българските журналисти

Опровержение на публикация в „Имот Днес” от 05. Юли 2010 г.

Относно: Публикация в „Имот Днес”, озаглавена „Пяната изплува и не потъва” - от 5 юли, 2010

Господин Манахов,

Благодаря за предоставената възможност за отговор на Вашата публикация – моля да публикувате в интернет портал „Имот днес” (www.imotdnes.com) следното опровержение на цитираните от г-н Висоцки данни:
1. Г-н Роман  Висоцки никога не е бил учредител или съдружник в МОРЕМЕДИАГРУП ООД.  Съпругата на г-н Висоцки – Оксана, притежаваше 25% от акциите в компанията.  С нея се познавахме още от Москва и се надявах да открия надежден сътрудник/партньор в нейно лице. Функцията на Оксана Висоцка беше работа с рекламодатели в региона на Варна и изготвяне на рекламни договори – никога не е държала контролен пакет от акциите на компанията, не е имала отговорна позиция, нито принос в творческата работа по списанието. Компания МОРЕМЕДИАГРУП ООД бе издател на списание THE SEA през 2009; през 2010 издател е Симедиагруп ООД. Всички права върху марката и съдържанието на списание THE SEA (www.theseapress.com) принадлежат на СИМЕДИАГРУП ООД.
2. Г-н Висоцки издава кoнкурентен „дубликат” на списание THE SEA, наречено „Добро пожаловать“, чрез своята компания „РВТ” ООД, а печатът и предпечатната подготовка се изпълняват от фирма „Танграм”, чийто собственик сте Вие, г-н Манахов.  При това условие, публикацията с интервюто преминава границите на журналистическата етика и вероятно представлява част от съвместнен бизнес между Вас и г-н Висоцки, тъй като Вие изобщо не се свързахте с мен за уточнение на предоставените в интервюто данни.
3. Информационният бюлетин „Добро пожаловать” е взаимствал доста елементи от дизайна и идеята на сп.  „The Sea“ и аз, като неин собственик си задържам правото да оспоря този факт по съдебен ред.
4. Г-н Висоцки съвсем не е създател на идеята, а и няма никаво участие или принос в подготовката и организацията на проекта за Асоциация „Альоша”.
5. През юли 2009  бе предприет опит от страна на г-н Висоцки да завземе ръководството на „МОРЕМЕДИАГРУП” ООД чрез изготвяне на пълномощно на негово име, което е целяло да му позволи да изпълнява функцията на Управител на „МОРЕМЕДИАГРУП” ООД.  Това пълномощно беше оспорено пред прокуратурата на град Варна и признато за нелегитимно.  Необходимите документи могат да бъдат предоставени. Целите на г-н Висоцки бяха да получи контролен дял като съдружник в „Моремедиагруп” ООД и да стане първо лице в команията.
6. Към настоящия момент имам сведения, че г-н Висоцки e фалшифицирал договор между своята компания „РВТ” ООД и „Моремедиагруп” ООД – по този въпрос предстои да се разглежда дело в съда на град Варна.
7. Цитираната ситуация със сделка за продажба на недвижим имот под ипотека представлява пълна измислица.
8. Предоставените от г-н Висоцки данни определено целят уронване на моята лична репутация, чрез което да се накърни имиджа и на Асоциация „Альоша”. Нещо повече – направен е и опит да се урони престижа на Н.П. г-н Соловьов, изпълняващ функцията на Генерален Консул на Руската Федерация!
Уведомявам Ви, че съм подала жалба пред Комисията по етика към Съюза на Българските журналисти заради непрофесионланото отношение от Ваша страна. От мое име и от името на Асоциация „Альоша”  ще бъде подаден и съдебен иск за защита на достойнството и честта ни както лично срещу г-н Висоцки, така и срещу Вас като Главен редактор на портала „ИмотДнес”!
Надявам се, че опровержението ще бъде публикувано още днес.

С уважение:
Янина Дубейковская,
Управител на „СИМЕДИАГРУП” ООД

 

Александър Анисимов

Председател на Асоциация "Альоша" (съпруг на Янина Дубийковская)

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

КОлега: 2012-06-16 14:27:32 |

Колеги, много я закъсахме. Никой от тая асоцияация Альоша не се е свързал с мен да работим - АМА НИКОЙ!? Това е странно, защото агенцията ни е от средните, обаче ни вопъл - ни стон. Нещо пари ли какво ще плащаме? Ако някой е наясно - да казва - да не изпуснем далаверата

The Best: 2012-06-16 14:27:32 |

Дъ Бест далаверка си заформят братушките под носа ни. Асоциация за защита от Българите :) От тези, които ги посрещат с хляб и сол от 100 години насам. Може би си мислят, че след тройната коалиция отново сме под турско робство и ако си го мислят - действително не са на крив път. На деня на МИЛИЦИОНЕРА - какво се е променило. Барбекютата си стоят и бълбукат, а уж свинско не ядяли. Да не би кебапчетата да са от спанак :):):) Преяждат с луканка - както пееше Милена Славова и си разпарчедисват Българийката, а братушките си правят защитни валове в България. Поживьом - увидем :)

Брокер: 2012-06-16 14:27:32 |

Каква я мислихме - каква стана :) Асоциации, чудесии и накрая сочни сделчици ще въртим. Информацийка ще събираме и после ще съветваме братушките какво и от кого да купуват. Който плаща - продава, който не плаща - не продва - желязната логика на Стоичков :)

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии