Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

“Безплатен обяд” за наивници предлагат фирми за имоти

Специално за списание "Имот днес Варна": Позиция на г-н Георги Куртев - управител на Агенция за имоти "Куртев"

 

Както е  известно финансовата криза в световен мащаб засегна много страни от производството, търговията, услугите и т.н.
    Естествено от това се повлия и търговията с имоти. Освен финансовите затруднения, създавани от банките по отношение кредитирането на покупки на имоти, сериозно влияние за това състояние на имотната търговия оказа и психозата, обхванала купувачите.
    Много от тях притежават необходимите средства за имот, какъвто са решили да закупят, но сега изчакват да сторят това след  още „значително падане” на цените.
    Това обаче няма да се случи.
    Статистиката от есента на  2008г. до сега показва, че в различните райони на града, както и в курортните комплекси, цените са се понижили с 5,6 % до 10,8 %.
    Спекулативно изглеждат значително по – ниските цени поради факта, че много строителни фирми останаха без средства за завършване на обектите си и търсят начин за оцеляване дори и с минимална печалба, но да добият свежи пари. Нищо обаче не гарантира, че строежите им ще бъдат завършени. Това напомня за времето на строителните пирамиди, но българинът като че ли е или късопаметен, или мазохист в това отношение.
    Кризата през 1995 – 1997 г. по отношение психозата, обхванала хората, силно напомня сегашната. Разликата е в това, че тогава тя не бе толкова силно тиражирана и сделките не спряха, въпреки че кредитирането от страна на банките бе рядко срещано явление.
    Силно отрицателно влияние на пазара на имоти оказва теорията на някои брокери, клиентите да се насочат към наемане, вместо към закупуване на жилища.
    Това са сметки на тези, които имат участие в изграждането на жилищни блокове, които  сега не могат да  продадат.
    А сметката за купувача е елементарна. Дадените пари за наем са безвъзвратно загубени за него. По добре би било с тях той да обслужва кредит, който банките все пак отпускат само, че след по – обстойно проучване на клиентите си и завишени критерии. А на всичко отгоре тези хора ще имат собствено жилище.
    На фона на това  на пръв поглед твърде примамващо звучат офертите на някои фирми за недвижими имоти, които от известно време шумно рекламират новата си политика спрямо купувачите да не заплащат комисионна. Щели да я взимат само от продавачите.
    Но нали знаете, че “безплатен обяд” няма. На този свят “безплатно” е само сиренцето за мишката, поставено в капана.
    Практиката показва, че някои от продавачите искат дължимата от тях комисионна в размер на 3%  да се сложи върху цената. При тази “нова” стратегия обаче, те трябва да платят и комисионната на купувача, което вече прави общо 6%.
    Нали се сещате кой ще плати? Естествено Негово Величество Купувача, защото тази комисионна ще остане скрита в цената.
    И така се получава 0% = 6%.
    Освен тази измама, купувачът е изложен и на риск от закупуване на имот с тежести  или друг проблем, защото той е извършил това без договор с посредника и няма как да търси неустойки, или някакви обезщетения от него.
    Масираната реклама на тази посредническа политика би трябвало да напомня за времената, в които много хора се простиха с парите, които са събирали цял живот, спечелени с труд, а с лекота хвърлени на спекулиращите с тяхното доверие.
    Такова е становището и на фирмите членки на националното сдружение за недвижими имоти /НСНИ/, на тези, членуващи във Варненската асоциация за недвижими имоти /ВАНИ/ и на много фирми, извън тези сдружения, работещи коректно.
    Изключение правят тези от нас, които предлагат “безплатен обяд” за всички, които желаят да се възползват от тази услуга.


 

От Ивайло Манахов - гл. редактор: Ако статията ви хареса, получавате официално разрешение да я копирате и поставите във ваш сайт. Моля задължително посочете следното: Източник: Порталът за имоти на Варна imotdnes.com

В google винаги остават следи, така че по-добре всичко да е по правилата.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

друг колега: 2012-06-16 14:27:32 |

Поздравявям г-н Куртев. Време е фирмите за недвижими имоти, особено с опит и най-вече изградено доверие, да надигнат гласност на факта че цените няма да падат безкрайно. Да не говорим за „Безплатния обяд”. Те че фирмите са си виновни то е ясно. А тези, които им се връзват, т.е Клиентите? Нали българина от всичко разбира, а накрая се осира.

Колега: 2012-06-16 14:27:32 |

Вижте всичко е така както го казвате, ама айде стига с това НАСНИ, ВАНИ, нани и банани. На хората не им е до асоциации, обединения и сдружение. Хората са объркани и не им е достатъчно само да четат офертите на агенции, а професионални мнения + оферти. Днес излезе списанието на този портал и статията за Адрес е вътре. Струва си да се прочете, яко са ги наредили редакторите.

Христо Ганев: 2012-06-16 14:27:32 |

Само не споменавайте строителни пирамиди, защото само това остава. То във Варна кой ли не е вилнял и явно има доста пари, щом чувала още не се е издънил. А на тия с нулевата комисионна няма какво да се сърдим - през 2000 г. нали същата тази компания тръгна от Варна. Значи си е варненска тази измишльотина. Много мениджърски стратегии се навъдиха и да се чудиш как им исва на акъла.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии