Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Зависимостта на Кипър от Гърция заплашва пазара на жилища на островаСпоред прогнозите на международната рейтингова агенция Moody`s, жилищния пазар в Кипър ще остане неустойчив в краткосрочен план. Една от причините за неустойчивостта е слабостта на гръцката икономика.

 

Големите банки в Кипър, включени в рейтинга на Moody&aposs, активно действат на територията на Гърция. Там те имат широка мрежа от клонове и дъщерни дружества. Към края на юни тази година, 41% от всички заеми от кипърските банки, отпуснати на територията на Гърция са с висока степен на риск. 

 

Големият риск при тези заеми е обусловен от сериозните мерки, които гръцкото правителство предприе за справяне с финансовите трудности. Сред тези мерки са допълнителните данъци, което доведе до намаляване на заплатите в компаниите и по-ниски нива на доходи на населението, съобщава Cyprus Property News. 

 

При това положение, загуби търпят не само гръцките, но и кипърските финансови институции: броят на лошите кредити се увеличава, а обемът на новите кредити намалява. И тъй като пазара на жилища в Кипър е силно зависим от банковата система, анализаторите не очакват бързо възстановяване.

 

През първата половина на годината в Кипър се наблюдаваше влошаване на макроикономическите показатели и на бюджетния дефицит. Освен това, броят на чуждестранните купувачи - предимно от Великобритания и Русия е намалял. Това не би могло да не засегне пазара на недвижими имоти: цените на жилищата продължават да намаляват, а броят на сделките се е снижил до нивото наблюдавано в разгара на кризата.

 

Според председателя на Кипърската асоциация на брокерите на имоти Соломон Куруклидис, ситуация е предвидима. Оживлението наблюдавано на жилищния пазар в началото на годината, се дължеше на купувачи, най-вече кипърски турци, които изгодно придобиха хубави имоти, принадлежали на чужденци, които в един момент не можеха да си обслужват ипотечните кредити. Но обемите на тези предложения бяха ограничени и се изчерпаха. Експертите смятат, че подобряване на ситуацията може да има, само след положителни промени в икономиката на Кипър. 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии