Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Защо книжните пари са без собствена стойност?

“Книжните пари са пари без собствена стойност” – констатира Добри Божилов в статията си в „Търговски вестник.” Авторът продължава с факта, че книжните пари са силни колкото е силна самата държава. Силна държава – силна държавна гаранция - силни пари. 

 

И докато едно българско кюлче злато е толкова ценно колкото френското кюлче злато – книжните пари са обезпечени не със злато а с други фактори на държавността: "Аз съм държавата, имам армия, полиция, огромен бюджет, активи, земи, петрол, злато, сребро, мед и т.н., и като такава казвам, че това ще са парите, и гарантирам за тях. Гарантирам, че срещу тях ще можете винаги да си купите каквото искате."
 
 
И възбудени от закачките на автора – продължаваме в същия дух:
Замисляме ли се когато с книжните пари купуваме имот? И как е възможно купчина хартия да струва повече от декар земя или купчина тухли!?
В крайна сметка силата на книжните пари е в доверието към държавата.
 
 
Нима е достатъчно едно доверие? 
С какво къстчето хартия в парите се различава от къстчето хартия, с което придобиваме имоти в играта монополи? 
И какво става когато държавата е силна? 
 
 
В началото на миналия век българският лев и бил равен на френския франк или: Български левове са приемани за равноправна платежна единица и това е постигнато след освобождението от турско робство. 
Ако приемем, че преди двадесет години сме излезли от един строй и сме влезли в нов – явно някъде нещо със завоюването на доверието не се получава. Доверието го докарваме приковани към валутния борд, който ни принуждава да произвеждаме доверие пряко силите ни.
 
 
Само за сравнение – доскорошните, съветски републики Естония, Латвия стигнаха далече след нас и спечелиха доверието на останалите държави повече от нас. 
Търговецът, бензинджията, банкера приемат с охота книжни пари, защото знаят, че могат да ги заменят за други стоки или услуги. 
 
 
Дори фалшификаторите изчисляват силата на банкнотите много просто - като запазен знак на известните фирми – фирмения знак на Кока Кола е скъп, докато фирмения знак на Кореком дори вече не съществува. Защо родните фалшификатори не произвеждат копия на банкноти на Буркина Фасо или Зимбавбе? Нали и те са от хартия, сигурно са не по-малко красиви от нашите? Доверието като го няма – цената на всичко пада. 
Между другото банките в България използват ниското доверие в държавата ни за да поддържат висок така наречения от тях – СБР: Стойност на банковия ресурс – или простичко казано цената на парите. Това пак е свързано с доверието към държавата и пак държавата е тази, която допускайки корупция, некачествени хора до властта, беззаконие, безнаказаност - съсипва доверието и като хищник само реве и заплашва с по-високи данъци, акцизи, разрешителни режими, а това е достатъчно за банковите хищници да осребрят ниското доверие към държавата.


Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии