Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В следствие на кризата 1100 строителни фирми в България са фалирали
В следствие на кризата и спадът в строителството, 1100 компании от бранша са фалирали, междувруменно обаче са били регистрирани нови 400 фирми.

 

Това показват разчетите на Камарата на строителите в България за последната година, направени на базата на процедурата по вписване на фирмите в Централния професионален регистър на строителите, съобщава Ekipnews.

 

Фалиралите дружества са главно дребни и средни (според обема на работа) и в повечето случаи са конюктурни (нароили се по време на бума на жилищното строителство).

 

Според данните, спадът в българското строителството е с около 20%, като без работа са останали десетки хиляди души. Прогнозите са за тежка зима в строителния бранш, но се говори, че първите признаци за излиза от кризата ще се осетят още през пролетта на следващата година. Фирмите ще разчитат на инфраструктурни и енергийни проекти, финансирани главно чрез европейските фондове, като например автомагистралите „Тракия”, „Марица”, „Струма”, „Люлин” и АЕЦ "Белене".

 

От Строителната камара коментират, че голям проблем за бранша е факта, че редица предприемачи продължават да се ориентират към сътрудничество с фирми от сивия сектор с цел пестене на средства, а това е пагубно за бизнеса.

 

От браншовата камара на строителите коментират още, че процесът с разплащането на държавата към фирмите е бавен, но вече са реализирани над 96 милиона лева от плащанията.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии