Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Усеща се пролетно пробуждане на имотния пазар във Варна

Миналата 2009 година бе изключително тежка за имотния пазар в България като цяло. С настъпването на новата 2010 година, започнаха да се дочуват оптимистични прогнози и отчети, които събудиха надеждите на хората от имотния бранш, че бавно и полека имотния пазар в страната започва да преодолява дъното.

 

Какво е пролетното усещане на имотния пазар във Варна или най-обобщено, каква е ситуацията през първото тримесечие на годината.? С тези въпроси се обърнах към г-жа Катя Колева-съсобственик на една от най-динамичните и професионално утвърдени фирми за недвижими имоти във Варна и страната- „Аблена”.

 

Според г-жа Колева, действително през  първото тримесечие на 2010 година, се наблюдава известно оживление на имотния пазар във Варна. Като първи индикатор за оживлението са големият брой запитвания и огледи. Възстановяващото се банково кредитиране също играе положителна роля за оживлението на имотния пазар.

 

Практиката и проучванията на „Аблена” показват, че има засилен интерес на граждани към получаване на банков кредит за закупуване на имот, но има и една много съществена разлика от миналите периоди. В настоящия момент гражданите кредитоискатели, желаят да получат потребителски, а не ипотечен кредит. Всичко това е доказателство за все още царящата финансова несигурност сред българското общество.

 

Масово се търсят жилища от ниския ценови сегмент.

 

На въпроса ми каква сума предлага масовият купувач, г-жа Катя Колева сподели, че според запитванията обработени в „Аблена”, масово се търсят жилища и по-точно апартаменти в ценовия диапазон 35-50 хиляди евро. Но в същото време предлагане на съответните цени почти няма. Изключения правят предлаганите панелни гарсониери в крайните квартали, както и малък брой двустайни (хол, спалня и кухня) в неблагонадеждни микрорайони на комплекс „Владислав Варненчик”.

 

Засилен интерес към малки парцели земя около Варна.

 

Голяма част от дейността на фирма „Аблена” е съсредоточена в сегмента на къщите и парцелите, затова и логично бе да попитам каква е ситуацията там.
Г-жа Катя Колева поясни, че през миналата 2009 година не е имало интерес към празни парцели,  а е имало съвсем слаб интерес към къщи с дворни парцели. През първото тримесечие на настоящата година има засилен интерес към празни парцели около Варна, с цел построяване на фамилни къщи.

 

Около Варна засилен интерес, подплътен и с конкретни продажби има за парцели в регулация в с.Генерал Кантарджиево. Там цените варират от 20 до 30 евро за квадратен метър. Също така интерес и реализирани сделки има за парцели в с.Близнаци и в района на курорта „Камчия”. Във Варна засилен интерес към малки парцели има в селищните образоватия „Зеленика”, „Боровец-юг” и „Боровец-север”, тук цените варират между 40-50 евро за квадратен метър, достигат дори до 75 евро за квадратен метър в зависимос от местоположението на парцела.

 

Продавачите поддържат високи цени на големите градски парцели.

 

Г-жа Колева сподели, че в момента липсва инвеститорски интерес за закупуване на големи градски парцели, с цел строителството на големи жилищни или друг вид обекти. Това се дължи на факта, че продавачите на такива парцели поддържат много високи цени, които на този етап са твърде неизгодни за инвеститорите.

 

Чужденците започват да се връщат на имотния пазар във Варна.

 

Според наблюденията на „Аблена”, граждани на страни от Европеския съюз, където кризата преминава, отново се интересуват от имоти във Варна. Освен от Европейския съюз се завръща и интереса на клиентите от САЩ, да не говорим за гражданите на Руската Федерация, които и по време на кризата си останаха най-активните купувачи чужденци в региона на Варна. Г-жа Колева сподели, че сред купувачите от чужбина, много силно впечатление с присъствието си правят гражданите на Сърбия, които се възползват от ниските цени, за да си закупят добър имот.
Чужди граждани отправят запитвания и за луксозни имоти, но масовите запитвания са за имоти в по-долните сегменти, на по-ниски цени.

 

Ценовият рекордьор във Варна е „Гръцката махала”.

 

Служителите на „Аблена” бяха любезни да ми предоставят информация за цените във Варна. Оказа се, че ценови рекордьор е „Гръцката махала”-1800-2000 евро на квадратен метър, следвана от „Морската градина”-средни цени около 1400 евро на квадратен метър, в „Левски” и „Чайка” цените са 900-1000 евро на квадратен метър, но и почти няма предлагане, цените на апартаментите стара тухла в града са в порядъка от 700-900 евро на квадратен метър и т.н.т.

 

В заключение попитах г-жа Катя Колева и екипа на „Аблена”, кои жилища са най-предпочитани от купувачите на имотния пазар във Варна. Отговорът бе точен и категоричен: Нова тухла с Акт 16, в добър район, добър строеж, до 1000 евро на квадратен метър с обзавеждане.
 

Изготвил: Петко Литов

e-mail: litov@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии