Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Трезорите залагат на реклама, а ние - на реалните оферти

Ивайло Кръстев, управител на агенция "Имоти доверие":

Интервю на Магдалена Иванова

Напоследък не само в нашия бранш, но и в услугите като цяло хората не търсят най-евтиното, а най-изгодното. Което не означава, че ако платиш по-скъпо за дадена услуга, ще си ощетен. Напротив - получаваш добро качество. Затова и ние сме спрели да мислим в тази насока – дайте, ще продаваме по-евтино и така клиентите ще се обръщат към нас. Няма такова нещо.

- Г-н Кръстев, как според вас ще се промени пазарът в резултат на това, че все повече банки създават или обмислят регистрирането на собствени агенции за имоти?
- За да ви отговоря, ще напомня статистиката, която излезе миналата година - 3 процента от кредитите не се обслужват или не се обслужват редовно. Сега аз питам какъв процент от кредите изобщо не се обслужват. Дали създаването на тези агенции за недвижими имоти към структурата на една банка не е всъщност създаване на дружества, които ще спомагат за продажбата на така наречените "проблемни имоти"? Въпреки че не е задължително да е така. Банките може просто да искат да предложат една комплексна услуга, която донякъде е заимствана от западния свят.
- Банковите агенции предлагат и различни преференции. Това няма ли да ги превърне в един много сериозен ваш конкурент?
- Аз не мога да кажа, че с банките или техните агенции сме конкуренти, защото ние например, като агенция за недвижими имоти, имаме сключени договори с различни банки. Ние в момента обслужваме техни клиенти и по-точно тези, които възнамеряват да ползват жилищни кредити. Това, което искам да кажа, е, че ние предлагаме услугите на определени банки, с които имаме споразумение. По този начин клиентите имат право на избор, а не са ограничени от една финансова институция.
- Това означава ли, че обикновените агенции за недвижими имоти не се притесняват от фалити?
- Да фалират едва ли. Създаването на една конкурентна среда, в която и да е област, е предпоставка за по-добро качество на предлаганата услуга и това е добре. Ние в момента един вид рекламираме и предлагаме банковите услуги. Но защо да не стане така, че и банките да започнат да рекламират нашите услуги? Например агенцията на "Райфайзенбанк" не знам дали предлага и 500 имота. Те залагат на имиджовата реклама, защото могат да си го позволят. Имат и добре развитата клонова мрежа, което е нещо много скъпо за нас. Ние пък, за сметка на това, имаме реални оферти. Така че можем да си бъдем полезни.
- Ще противодействате ли по някакъв начин на създалата се пазарна ситуация? Например ще намалите ли цените, за да привлечете клиентите към себе си?
- Напоследък не само в нашия бранш, но и в услугите като цяло хората не търсят най-евтиното, а най-изгодното. Което не означава, че ако платиш по-скъпо за дадена услуга, ще си ощетен. Напротив - получаваш добро качество. Затова и ние сме спрели да мислим в тази насока – дайте, ще продаваме по-евтино и така клиентите ще се обръщат към нас. Няма такова нещо.
- Аналогична ли е услугата, която предлагате вие и една банкова агенция за недвижими имоти?
- И ние имаме юрист, ако става дума за правни консултации. И ние имаме кредитен консултант, както при финансовите институции. Но смятаме, че плюсът е за нас. Банковите агенции предлагат ипотечен кредит само на тяхната банка, докато ние предлагаме на всички банки едновременно - или да кажем - на по-голямата част от тях. Което дава възможност на клиента да сравни всички оферти и да избере банката, за която прецени, че дава най-изгодни за него условия.
- За вас има повече положителни страни, така ли?
- Като начало аз смятам, че банките ще са слаби като агенции. Със сигурност ще се развият, но ако сключат партньорство с такива като нас, които вече години наред работят на този пазар. Мисля, че заедно можем да си съдействаме. Затова и не ги разглеждам като реални конкуренти.
- На пазара стъпва и една от най-силните агенции в Европа - с общо дружество с "Булбанк". Има ли всъщност недостиг на такъв тип услуги в България?
- "Булбанк" е една от банките, която активно работи с агенции за недвижими имоти. И доколкото ми е известно, една значителна част от кредитите, които се отпускат, са именно чрез агенции за недвижими имоти. Ние няма да спрем да работим с тези банки.
- Какъв тип хора търсят вашата услуга?
- Това са хора, които нямат излишно време за губене. Хора, които искат да се обърнат към специалисти, ценят времето си и разчитат на една комплексна услуга. Ние освен че им намираме имот, предлагаме експертна оценка, кредитиране от партньорски банки, оказваме съдействие при набавяне на всякакви документи. Също така помагаме и за намаляване на административните спънки и не на последно място препоръчваме и добър нотариус, при който ще изповядат сделката.
- За в бъдеще в каква насока ще се развивате?
- Предвиждаме предлагането на имоти да става по един по-атрактивен начин. За тази цел сме патентовали домейна "Имот ТВ", което ще рече, че те ще се оферират в интерактивна медийна среда, което ще направи целия процес по избирането на имота много по-лесен. Идеята е за всеки обект да се прави малко филмче от няколко минути, като се описва местоположението, показва се сградата, общите части и не на последно място - самият обект.
- Кога се очаква това?
- Искрено се надявам до края на годината. Това ще е интернет телевизия, която ще обслужва купувача, а за продавача тя ще е безплатна.
- Хората имат ли доверие в агенциите за недвижими имоти?
- За съжаление нашият бранш не е така добре контролиран, както са много други сектори в услугите. Иначе 80-90 процента от занимаващите се с този бизнес са непрофесионалисти. Статистиката е на Имот.бг. Затова всеки наш служител минава през различни курсове и се сертифицира.
- Разбирам, че не се страхувате от конкуренцията на банките?
- Агенциите няма да фалират. Но нека да видим как ще отговорят всички тези банки на предизвикателствата, които им поставих.

 

Източник: "Демокрация днес"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии