Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Спекулативното повишаване на цените е най-важния фактор за състоянието на пазара

"ДЕМОС -2000" е създадена през1993 година с управител и собственик г-жа Сийка Крисова.
От 1998 год. фирмата е член на  Национална Асоциация Недвижими имоти /НСНИ/
От 2004г. агенция "ДЕМОС- 2000" разполага с офис в гр.Елена, който е специализиран за покупко - продажба на селски имоти в целия Велико Търновски регион.Адрес: гр.Елена, ул."Иларион Макариополски" 4А, За повече информация  на тел: 06 151/ 22 25 - гр.Елена; GSM: 0888/ 450-379
Фирмата разполага със собствен офис, в който работят добре обучени брокери-консултанти.Разполага с голяма база данни и всички технически средства за реализацията.

 

Уважаеми читатели,


  От известно време ( 7-8 месеца ) на имотния пазар в България се забелязва значително забавяне - обхващащо всички сегменти. Свързаните с тоя бизнес се опитваме да си обясним ситуацията, поради което в много вестници и списания може да се прочете подробен анализ. Това, което смятам аз е, че ипотечната криза в Щатите ( тя ще повлияе тепърва ) не е единствената причина за спада на продажбите.

 

На първо място, аз слагам спекулативното, драстично повишаване на цените на имотите, знаейки каква е себестойността на строителството.

 

Очакванията за продължителна инвазия на чуждестранни инвеститори не се оправда, макар че тя накара хора от какви ли не браншове да се пробват в строителството. В резултат на това предлагането значително изпревари търсенето, което доведе до сегашната ситуация – цените падат. И тъй като това е само началото, логично е купувачите да изчакват.


Затягането на дисциплината при отпускане на кредити е другата причина.

 

Аз лично не очаквам ипотечна криза, защото българина е предпазлив и повишаването на лихвения процент с 2-3 пункта няма да го накара да не си плаща вноските. Лошото което може да се случи е да фалират малките и начинаещи строителни компании, които са изтеглили кредит за строителство. Тук е момента да посъветвам купувачите да внимават при покупката си, да събират повече информация за избраната от тях строителна компания и да не се подлъгват от предлаганите ниските цени за жилища, защото може да се повтори ситуацията от 90-те години.


Моето мнение е, че цените на луксозното строителство в идеалния център на Варна ще продължат да растат, но вече само с ръста на годишната инфлация.

Цените на средния клас жилища ще се задържат, а цените в третия клас, където аз включвам панелното строителство ще поемат трайно надолу.

При покупка на терени нещата стоят по-различно. Земята е лимитиран ресурс и в тая връзка не очаквам падане на цените. Разбира се тук трябва да се разграничим от практиката на спекулантите: когато се купува евтин парцел, прави се  ПУП и цената се вдига 2-3 пъти.
Мисля, че тези страсти ще охладнеят и цените на такива имоти ще паднат, най-малкото защото намаленото търсене на жилища прави строителните предприемачи все по-внимателни.


Искам да направя уточнение, че Демос е малка компания и ние нямаме наблюдения, как стоят нещата с големите инвестиционни проекти, но при малките ми прави впечатление, че българинът знае, как и къде да инвестира парите си. Това може би е и причината, сравнително спокойно да посреща различните икономически трусове.
Като заключение искам да пожелая на колегите успешна работа в тая трудна обстановка.

 

Успешна работа и на екипа на списание “Имот днес”, който доказано работи за интересите на нашия бранш. 
 

Управител на Демос ООД:    С. Крисова

 


 Вижте интересни оферти на Агенция за недвижими имоти "ДЕМОС"

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии