Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Словения-зеленият ъгъл на Европа

 


Някои хора никога не са чували за малката държава Словения, скрита в сърцето на Европа, но те няма от какво да се срамуват. До 1991 година, Словения беше част от Югославия, поради това държавата просто не съществуваше на политическата карта на света.

 

Неголямата територия на държавата, както и малобройното население-само два милиона души, предопределят факта, че от тази територия рядко излизат големи международни новини. В голямата световна политика Словения е играла винаги второстепенна роля.
 

 

Въпреки това, има инвеститори, които следяха отблизо Словения и оцениха високия й потенциал. И в това няма  нищо чудно: защото държавата разполага с всички "атрибути" на първокласна Европейска туристическа дестинация-красиви плажове, заснежени планински върхове, широки равнини и ниски хълмове, на които се извисяват древни църкви и замъци.

 

В продължение на няколко години, Словения е популярна сред западните пенсионери, както и като дестинация за модерните „Номадски” пътувания по света.
Стандартът на живот тук е много висок, на практика няма престъпност, природата е уникална. Приблизително 50% от територията на Словения е покрита с гори, тук  там и лозя. Ски курортите са само на 10 минути път с кола от главното летище на страната, както и Адриатическото крайбрежие, което е на 50 минути път.

 

 

За Словения:

 

Словения граничи с Италия, Хърватия, Унгария и Австрия, има излаз на Адриатическо море.

 

Площта на държавата е около 20 хиляди квадратни километра.

По-голямата част от населението говори словенски, повече от половината са католици.

В годините след разпадането на Югославия, Словения се обособи като стабилна демократична държава, и в момента е член на ЕС и НАТО. Най-големият град, е столицата Любляна, с население от около 280 хиляди човека.

 

Независимостта на Словения доведе и  до стабилен икономически растеж. Причината за успешното развитие на страната, се състои в това, че Словения произвеждаше една пета от БВП на бивша Югославия, а износът й, съставляваше една трета от целия износ от държавата. При това по данни на Министерството на външните работи на САЩ, населението на Словения представляваше само една тринадесета част от цялото население на  Югославия. Така след разпадането на Югославия, в Словения останаха най-функционалните структури на  промишлеността и износа. Това даде  на страната сериозни икономически предимства, в сравнение с другите държави, които бяха  част от Югославия.

 

Според алманаха-ръководство World Factbook, по това време в Словения, БВП на глава от населението е  29,6 хиляди долара. Страната се пресъедини към Централно европейското споразумение за свободна търговия и е член на СТО. Икономиката на Словения зависи от износа, това означава, че тя е силно зависима от състоянието на външните икономики, най-вече от състоянието на основните пазари за словенски стоки-Германия, Италия и Хърватия.

 

Услугите са основния бранш, който формира държавния бюджет-техният дял в БВП на Словения е 64,3%, промишлеността формира  33,4%, селско стопанство-2,2%. Равнището на безработица е 6,7%, а  12% от населението живее под прага на бедността. За да се запази конкурентоспособността на Словения, се цели привличането на повече преки чуждестранни инвестиции. Но към момента тази цифра е по-ниска, от средната стойност за региона. Също така  за да поддържа темпото на икономическо развитие,  правителството на Словения,  разработва по-гъвкави закони на труда и облекчаване на данъчната тежест върху бизнеса.

 

 

Недвижимите имоти в Словения:

 

Тук  природата е девствена. Словения е включена в списъка на 15 те, от най-чистите страни в света и е втора по горско покритие в Европа. Видът на  цялата страна е прекрасен, но в Алпите е истинска магия. Може би, само тук можете да карате ски  сутрин, по обед или следобед да сте в столицата, а вечер да плувате в Адриатическо море.

 

Глобалната икономическа криза не  пощади сектора за  недвижими имоти и в Словения. По принцип пазарът  страда от свръхпредлагане. В тези градове, където строителството бе   особено активно, е налице сериозно наводняване на пазара с  нови апартаменти. В други области, продавачите като по правило заемат изчаквателни позиции до пролетта, когато очакват цените  да се стабилизират и да започнат да растът. Но трябва да се отбележи, че въпреки кризата, търсенето на имоти в популярните области и околните на тях райони е високо.

 

Цени на словенските имоти, напоследък са  съвсем съпоставими с цените в някои райони на Западна Европа. Сделкита с недвижими имоти в Любляна и по крайбрежието не са много по-евтини, отколкото в други развити региони на Европа. Но тук има и много по-малко популярни, но много живописни райони, където цените са и много по-ниски. По данни на Slovenia Real Estate, в градове като Марибор и Любляна,  жилищата струват от1500 до 3000 евро/кв.м. В същото време един добър апартамент извън големите градове, струва между 100 и 200 хиляди евро. Къща с две малки спални, с няколко декара земя, със засадени лозя, може да се купи само за 80 хиляди евро.

 

В северозападната част на Алпите, в  долината на река Соча (това е мястото, където е сниман филма "Хрониките на Нарния"), се намира един от най-красивите райони на страната. Недвижимите имоти в някои части на този район са много скъпи, но все пак са далеч по-ниски, в сравнение с цените в алпийските курорти на Франция, Италия, Швейцария и Австрия.

 

Районите които се намират югозападно от границата на Словения с Италия, са крайбрежни, известни с винопроизводството си и карстовите извори. Тези райони предлагат чудесни възможности за закупуване на втори дом за почивка и за инвестиции като цяло.

 

 

Как се купува имот в Словения?

 

Гражданите на ЕС и САЩ могат свободно да купуват имоти в Словения, защото между тези държави са подписани  така наречените договори за реципрочност (двустранни договори). Гражданите на другите страни, с които Словения няма подобни споразумения, за да закупят имот, трябва да регистрират фирма и да придобият желания недвижим имот, на името на юридическото лице. 

 

Самата процедура за откриване на фирма е изключително проста, но имайте предвид, че годишните разходи за „поддържане” на компанията, са  около  750 евро. Специалистите също така съветват купувачите да си сътрудничат с местни брокери, които познават най-добре страната: Има много красиви, но по-малко популярни райони, където недвижимите имоти са много по-евтини, при желание за покупка на имот в такъв район, може и да не се допитвате до местните експерти, в повечето случаи те не са запознати с тези имоти. Така, че е най-добре да се позовавате на личните си контакти с местното население.

 

Получаване на кредит за закупуване на имот в Словения не е лесно. Възможност за придобиване на имот в Словения имат само тези инвеститори, които са в състояние да заплатят изцяло покупката на имота.
Най-добре е преди да избира вида на жилището, купувачът да е наясно в кой район на страната желае да живее.

 

Но в крайна сметка всичко опира до нуждите ви, до вашите идеи и желания. Задайте си въпроса готови ли сте да прекарвате времето си, във възстановяване и обновяване на жилище сред красива селска природа, или ще ви е по-удобно да придобиете оборудвано самостоятелно жилище и да се наслаждавате на невероятните гледки и очарованието на градския живот. 

 

 

Поглед в бъдещето:

 

Според експерти, скъпите недвижими имоти в Любляна, ще продължат да бъдат достатъчно атрактивни от инвестиционна гледна точка. Постепенното стабилизиране на икономиката ще повиши активността на  пазара на недвижими имоти.  Развитието на туризма и подобряване на инфраструктурата в най-популярните курорти на Словения, предизвиква особен интерес от страна на чуждестранните инвеститори.


 

 

 

Забележка: В заглавието на статията Словения е определена като „зеленият ъгъл на Европа”.

 

-„зеленият”- заради огромното зелено богатство на страната.

-„ъгъл”- поради факта, че погледната на политическата карта на света, Словения е с формата на остър ъгъл.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии