Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в ПортугалияПортугалия е най-западната държава на континентална Европа и е отлична дестинация за туризъм и отдих. Тук слънцето грее  325 дни годишно, бреговете се мият от водите на   Атлантическия океан, подухва свеж бриз, така, че жегата не се усеща, а да се къпете може дори през април, благодарение на топлото течение Гълфстрийм.  Климатът е постоянен и стабилен. Дори в най-горещите месеци (юли и август), термометърът рядко надвишава  30 ° C. Начинът на живот е спокоен, кухнята е отлична, а екологията е на много високо ниво. Не случайно много европейци считат, че могат да избягат от стреса като отидат на почивка в курортите на Португалия.

 

Това, че страната е туристическа атракция се потвърждава от факта, че при население от 10 милиона души, всяка година на почивка  идват почти толкова на брой чужденци. Но в интерес на истината трябва да се отбележи, че в периода на кризата туристическия поток намаля с почти 10%. По данни на Националния статистически институт, броят на чуждестранните туристи през 2009 година е 6,5 милиона души.

 

Най-многобройните туристи тук са британци, испанци, германци, французи и ирландци, които общо съставляват 70% от всички чуждестранни посетители.

 

Поток от специални туристи се очаква в южния региона Алгарве, където са разположени най-престижните курорти. През последните години там бяха построени голям брой хотели и частни комплекси, чиито цени започват от 120 евро.

 

Алгарве е едно от най-красивите места на брега на  Атлантическия океан. Контрастът между червените скали и ярко синия океани, белите плажове, портокаловите и бедемови овощни градини, великолепната архитектура-всичко това те кара да се влюбиш от пръв поглед.  Сезонът продължава от април до ноември, а през зимата средната температура е 15 ° C.

 

Инвестициите в Португалия се оказаха печеливши, на фона на разпада в Испания.
Що се отнася до Алгарве, популярността на това място се дължи и на факта, че тук водата на океана е топла за разлика от другите региони на Португалия. Затова не случайно именно тук, са най-скъпите туристически обекти.

 

Наскоро британски портал BuyAssociation нарече Алгарве печелившата посока за потенциалните инвеститори. През 2009 г. цените на недвижимите имоти тук са се увеличили с 2%, и се очаква по-нататъшен растеж. Между другото, от едно изследване на портала MyIntroducer проведено сред португалските агенции за недвижими имоти, става ясно, че през последните години сред чуждестранните купувачи е намалял броят на представителите на средната класа, но от друга страна се е увеличил броя на пристигналите богати клиенти.

 

Освен Алгарве внимание заслужава и Лисабон, както и разположения на север район Коста де Прата (Сребърно крайбрежие). Този курорт не е толкова известен, така че цените са по-ниски. Неговите предимства са живописните гледки, но океанът тук е по-студен.

 

Според международната рейтингова агенция, по икономически показатели Португалия е в най-долния ред сред страните от ЕС и се смята за най-бедната в Западна Европа. Независимо от това, гражданите на по-богатите страни, не се страхуват да живеят тук. Това се потвърждава и от факта, че 3% от общото население на Португалия са чужденци, пребиваващи тук.

 

През 2009 г. цените на португалските недвижими имоти не паднаха много, средно с 10%.
В съседна Испания те паднаха значително повече. Това се дължи на факта, че в Португалия не е имало пренасищане на пазара, не е имало рязко увеличение на цените, в същото време е имало търсене на имоти от страна на германци, холандци, англичани, американци. В допълнение към всичко това, трябва да се отбележи, че страната е известна със своите великолепни голф игрища, които са притегателен център за заможни хора от целия свят.

 

Експертите вече отбелязват увеличение на цените, които се завръщат към предкризисните си нива. Интересът към региона постоянно се увеличава.
Цените на курортните жилища бавно но сигурно растат и са се увеличили с 7,9% спрямо 2009 година. Другата прогноза също е доста положителна. Няма опасност от така наречените мехурчета, тоест раздуване на цените, а напротив с оглед на икономическите показатели повишението на цените е оправдано.

 

По-рано тази година, порталът за недвижими имоти-abroad.com изрази мнение, че през 2010 г., Португалия ще бъде една от водещите страни по отношение на търсенето на недвижими имоти. Това се обяснява с факта, че много потенциални купувачи са се отказали от покупка на имот в Испания и се насочват към близкия, подобен, но в същото време по-малко рисков пазар.

 

Специалистите считат, че в Испания, увеличението на цените е изкуствено. Затова и Португалия се налага като достойна и стабилна алтернатива на Испания.

 

Днес Португалия е само в началото, правейки първите си стъпки за излизане от кризата. По прогнози на Европейската комисия през 2010 г. икономиката ще нарасне с 0,3%. Междувременно финансовите анализатори съотнасят Португалия към основните "прасенца" на Европейския съюз (страните PIGS-Португалия, Ирландия, Гърция и Испания), т.е. държавите, които трудно преодоляват кризата, намират се в трудно икономическо положение, имат голям национален дълг и като следствие от всичко това представляват заплаха за стабилността на единната валута-еврото.

 

Що се отнася до пазара на недвижими имоти, експертите са оптимистично настроени и са уверени, че курортите на Португалия са с добри перспективи.
Географското положение, съчетано с икономическата ситуация е фактора за активното развитие на СПА туризма в Португалия.

 

Експертите съветват да се доверим на усета на британците и холандците които са направили много от световните открития. Логиката е следната-щом те са се насочили активно към пазара на курортните недвижими имоти в Португалия, това означава, че той е перспективен и печеливш.

 

Специалистите съветват на този етап имот в Португалия да се купува за почивка /курортен имот/ или с цел  бърза печалба /комерсиална цел/, тъй като в момента частните инвеститори в жилищните имоти нямат интерес към странана. Инвеститори проявиха интерес към няколко търговски обекта и то след като цената им се понижи значително.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии