Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в Литва


На литовският пазар на недвижими имоти през миналата година бе отбелязан сериозен спад. Според Ober-Haus Real Estate Advisors, през 2009 година цените на апартаментите в големите градове, са се понижили с 27%.


 

В сравнение с пиковия период от края на 2007 година, цените на жилищата се понижиха с 44% в Паневежис и с 43% в Клайпеда. Най-малкото понижение бе регистрирано в Каунас-27%. През същия период, цените във Вилнюс и Шяуляй са намалели съответно с 40 и 42%. Към днешна дата, минималната цена на квадратен метър за новоизградени сгради във Вилнюс, Каунас и Клайпеда е 700-900 евро, в други градове- 600-700 евро.
 

 

Началото на тази година е трудно за наемодателите, наемателите имат всички предимства в преговорите за цената. Въпреки това, ситуацията не е толкова лоша. Хубавите жилища във Вилнюс, Каунас и Клайпеда все пак са наети макар и на номинални цени. Има и хубави жилища, където наемателите плащат само комуналните разходи.
 

 

Предлаганите апартаменти в нови сгради намалява, но и размерът на продажбите е малък. Според Ober-Haus Real Estate Advisors, в новите сгради във Вилнюс, 2200 апартамента стоят непродадени, в  Клайпеда непродадените нови апартаменти са над 1050, а в Каунас са повече от 750. Заради малкият обем на продажби, строителството намаля няколко пъти. Според Ober-Haus Real Estate Advisors, през 2008 година само във Вилнюс са построени 5600 жилища, а през 2009 година те са само 1550.
 

 

Въпреки трудната ситуация и литовският пазар на недвижими имоти показва признаци на възстановяване. През последното тримесечие на миналата година спадът в цените на жилищата е най-нисък-само 4%. Броят на сделките в края на миналата година остава малък, но все пак е с 20-30% по-висок, спрямо броят на сделките в началото на 2009 година.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии