Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ще изграждат „Велика”, но не „китайска”, а „зелена” стена около пустинята Сахара


Това не е шега, вече цели 11 държави са подкрепили този проект.

От своя страна проектът не е поредното мегаломанско хрумване. Напротив той става все по-наложащ, с оглед на настъпващите климатични промени. Поради тези промени валежите са намаляли значително и ако тази тенденция се запази, пясъците на пустинята ще погълнат близо две трети от обработваемите земи на континента Африка. Стената ще бъде изградена от подходящи видове дървета. Надеждата на „зелените архитекти”, е те да се превърнат в естествена преграта срещу настъпващата пустиня.

Този факт явно не притеснява българските политици, защото в нашата родина се сече безугледно. Неотдавна почивахме в Еленския балкан и с изумление забелязах "лъсналите", изсечени хълмове.

 

Всеки турист очаква да види вековни гори, а вижда сечища. Горите изпълняват ролята на естествен резервоар. Дърветата задържат влагата в корените и бавно я процеждат и отдават на природата. Тези малки ручейчета образуват дерета, а те се вливат в реките.

 

Когато се изсичат дървета, няма кой да задържа водата и тя се излива стихийно в реките. Следва намаляне на коритата, защото влагата е изтекла след дъжда и няма ествествен резервоар.

 

Тогава да не се чудим, когато отиваме на риболов и реката я няма, а когато реката я няма - със сигурност ще изчезнем и ние, освен ако не се научим да пием нещо друго :)

 

Тогава изниква въпроса: Кое е по-лесно - да пазим природата или да строим стени?

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии