Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пускат новият завод за битови отпадъци във Варна

В началото на месец май, 2011 година, новият завод за битови отпадъци край Варна (в село Езерово) ще заработи на пълен капацитет,  съобщи изпълнителният директор на фирмата "Екоинвест асетс" Добромир Петров. Капацитетът на инсталацията е 50 тона на час.

 
За едно денонощие Варна генерира 350 тона смет, която с изключение на строителните отпадъци, ще се преработва в завода по договор с Община Варна.
 
 
Заводът ще работи 12 часа дневно, 260 дни в годината. Технологията се основава на естествени физико-химични процеси, които не замърсяват околната среда. Общината ще заплаща на фирмата 79 лева на тон преработен боклук. Заводът има капацитет да обхване отпадъците и на варненските общини, но за момента няма сключени договори с тях.
 
 
Инсталацията се състои от 4 помещения с обща застроена площ 10 хил. кв. м. В завода работят 40 души персонал. Цикълът на преработване трае 28 дни. Боклукът се сортира, когато е необходимо и ръчно, раздробява се и след обработката му се получава тор, която ще бъде продавана.
 
 
Електрозахранването се управлява дистанционно и черпи 2 мегавата ток. За изграждане на инсталацията са инвестирани около 50 млн. лв. Очаква се тя да бъде възвърната за срок от 10 години. 
 
 
Заводът трябваше да бъде готов през 2009 година, но заради форсмажорни обстоятелства, като непредвидени свлачищни процеси, по-голяма денивелация и други пречки, пусковият срок на два пъти беше удължаван. 
 
 
Какво ще стане с варненското сметище в село Въглен? То ще продължи да съществува, тъй като след преработката в завода около 30% от преработените отпадъци ще остават във вид на неизползваема маса, която ще отива именно на сметището.
 
 
Поради тази причина, депото за отпадъци  ще бъде допълнително разширено и животът му ще се удължи. Общините Варна и Аксаково в момента изграждат в района на сметището допълнителна клетка от около 30 дка. Тя ще поеме неизползваемата остатъчна маса от боклука на двете общини до изграждането на регионално депо, което ще обслужва, както общините  Варна и Аксаково, така и Белослав, поне до 2030-2035 година.
 
 
За финансирането му ще се кандидатства с проект „Регионална система за управление на отпадъците“ по ОП „Околна среда“ на стойност 50 милиона лева. Боклуците ще бъдат депонирани на площ от 192 декара, като за целта общинския съвет на Варна, още през януари гласува решение, за отпускането на 285 727 евро за закупуването на земята. Средствата, с които ще участват другите две общини, които ще ползват сметището са съответно 9 300 евро  за Белослав и 14 924 евро  за Аксаково. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии